Građani u BiH do danas su radili da plate obaveze državi, sad kreću zarađivati za vlastiti život

Dan poreske slobode je značajan datum za sve poreske obveznike, jer pokazuje koliko dugo Bosanci i Hercegovci trebaju raditi kako bi platili sve ovogodišnje poreze i time finansirali javne usluge.

Usluge poput zdravstva, obrazovanja, javnog reda i sigurnosti, odbrane, socijalne zaštite, održavanja i izgradnje javne infrastrukture, javne administracije i drugih važnih javnih usluga.

U ovoj godini smo kao društvo radili 149 dana kako bi zaradili iznos koji ćemo ove godine uplatiti po osnovu PDV-a, akciza, putarina, doprinosa za penziono, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, poreza na dohodak i dobit, te druge manje poreze, takse i naknade. To je 5 dana kraće u odnosu na 2020. godinu, kada smo radili 154 dana, navode iz Centra za politike i upravljanje.

“U 2020. godini je zabilježen pad poreskih prihoda u odnosu na 2019. godinu. Od oporezivanja potrošnje (indirektni porezi) prikupljeno je 612 miliona KM manje nego u 2019. godini, odnosno 9,3% manje. Ovakvo smanjenje je rezultat negativnih posljedica uzrokovanim pandemijom COVID-19, a koje je uzrokovalo smanjenje kupovne moći građana, zbog gubitka neformalnih poslova i smanjenja doznaka iz inostranstva, te posljedično smanjenje potrošnje i uvoza roba”, kažu oni.

Kroz direktne poreze je prošle godine, uprkos finansijskoj krizi i velikom broju izgubljenih formalnih poslova u toku pandemije, ipak prikupljeno 25 miliona više u odnosu na 2019. godinu, odnosno 0,3% više. Najviše zahvaljujući rastu plata, odnosno prihoda od doprinosa, poreza na dohodak, kao i taksi i naknada, dok su prihodi od oporezivanja dobiti preduzeća pali.

“Pad poreznih prihoda se odrazio i na planirano utrošenje javnih sredstava. Naime, u 2020. godini najviše je poreskog novca potrošeno na penzije, opšte javne usluge i zdravstvo, dok je najmanje novca potrošeno u svrhu zaštite životne sredine, navodi se dalje.

Kažu i kako bh. građani trebaju biti svjesni da kroz poreze i doprinose plaćaju javne usluge i trebaju biti informisani o iznosu novca koji na mjesečnom i godišnjem nivou izdvajaju, te u koje svrhe. Stoga, tačan iznos potrošen na pojedinačne javne funkcije, kao i iznos prikupljenih poreznih sredstava možete pronaći na www.mojporez.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79