Građani uznemireni: Rijeka Bliha ponovo zamućena, hoće li to ugroziti čuveni vodopad?

Mještani sela Kamengrad koji žive uz obale Blihe primijetili su ponovno zamućenje ove rijeke, koja je dobila neprirodnu bijelu boju, te su slučaj prijavili Općinskoj inspekciji u Sanskom Mostu.

Kako nas je upoznao Elvis Pašić, šef pomenute inspekcije, zamućenje je nastalo zbog radova na uklanjanju odrona koji se obrušio u korito Blihe na lokalitetu gdje se obavlja eksploatacija uglja.

“Odlukom federalne inspekcije, preduzeću ‘Lager’, koje gazduje rudokopom, naloženo je da ukloni velike količine zemljišta koje se odronilo u rijeku i poremetilo joj tok, kako bi se sve vratilo u prvobitno stanje. Zbog toga što je u materijalu koji se odronio bilo i krečnjačkog vapnenca, tokom radova došlo je do privremenog zamućenja Blihe, što se u narednom periodu ne bi smjelo više ponavljati”, istakao je Pašić.

Ovaj događaj izazvao je uznemirenje javnosti, jer je u proteklim godinama u nekoliko navrata dolazilo do ovakvih slučajeva. Razlog tome je bilo puštanje krečnjačkog vapnenca u riječno korito, zbog čega je rijeka dobijala bijelu boju, a u nekoliko navrata zbog toga je dolazilo i do pomora ribe.

U pomenutom preduzeću su zbog toga izgradili separatore koji su trebali da spriječe ovu pojavu, a prema ranijim nalazima, onečišćenje nije bilo hemijske prirode. Rijeka Bliha je desna pritoka Sane, a na njoj se nalazi i poznati vodopad koji predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju na ovim prostorima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79