Građani žive od kredita i jedna spajaju kraj s krajem: “Rijetko ko nema kredit”

U nemogućnosti da pokriju troškove života, građani BiH se kreditno zadužuju. Podaci Agencije za bankarstvo FBiH i Agencije za bankarstvo RS pokazuju da građani naše zemlje najviše podižu potrošačke kredite, pa je tako ukupna zaduženost građana u BiH veća od 10 milijardi KM.

Opterećeni inflacijom

Svakodnevni troškovi života rastu iz dana u dan. I dok se potrošačka korpa približava cifri od 3.000 KM, prosječne plaće nisu dovoljne da te troškove pokriju ni 50 posto. Građani se snalaze kako mogu, neki dizanjem kredita, a neki ulaze u minus na tekućim računima.

Ukupan kreditni portfelj bankarskog sektora Federacije BiH za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 16,2 milijarde KM, od čega 7,9 milijardi KM iznose krediti građana. Oni su u odnosu na kraj 2021. godine povećani za 4,4 posto. Od toga na namjenske i nenamjenske kredite otpada 5,6 milijardi KM, dok na stambene 1,6 milijardi KM.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže za „Avaz“ da građani sami pronalaze rješenja da skrpe kraj s krajem u nedostatku brige vlasti.

– Nema nikakvih aktivnosti od vladajuće koalicije na nivou BiH koja bi trebala da uradi nešto u smanjivanju opterećenja inflacije i svega što nam se dešava. Zbog toga građani pribjegavaju zaduživanju kako bi riješili neke od gorućih problema. Po definiciji, to zaduživanje je kod mikrokreditnih organizacija, u bankama uzimaju nenamjenske kredite kojima ustvari mogu ili moraju da servisiraju komunalne obaveze ili vanredne troškove kao što je nabavka goriva za grijanje, kupovina svega onoga što je potrebno djeci koja polaze u školu i ostalo – kazao je Pavlović.

Ušteda nema

Dodaje da se sezonski troškovi ne mogu servisirati iz tekućih ušteda iz razloga što tekuće uštede zapravo i ne postoje, zbog čega građani kreditnim sredstvima savladavaju probleme s kojima svaki dan žive.

– Vidjet ćemo da li će nova vlast koja se formira razumjeti teškoće prosječnog građanina BiH i sve probleme s kojima se suočavaju zbog inflacije, rasta cijena i nemogućnosti da se zaradi viša plata – rekao je Pavlović.

Opća potrošnja

U toku prvih šest mjeseci ove godine ukupni krediti banaka u entitetu RS iznosili su 5,8 milijardi KM. Najveće učešće u ukupnim kreditima od 50,2 posto i dalje imaju krediti dati građanima koji iznose 2,8 milijardi KM.

Kod kredita građanima, krediti koji se odnose na opću potrošnju iznose 1,8 miliona KM, stambeni krediti 847 hiljada KM, a krediti za obavljanje djelatnosti 217 hiljada KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79