Građani žive u strahu da će Schmidt povesti BiH u rat?

Na današnjoj sesiji Kruga 99 koja se održava svake nedjelje, uvodničarka na temu “Građanskim otporom protiv života u strahu” bila je apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić.

Ona je kazala da je psihička tortura nad građanima sve prisutnija posljednjih godina i to u većoj mjeri nego što je to bilo 1992-1995. Zatim se osvrnula na sve ono što je prethodilo i današnjici.

“U ratnim godinama Sarajevo je pored Srebrenice najviše bilo izloženo psiho-fizičkoj torturi kako agresora tako i međunarodne zajednice. Agresor je provodio genocid nad Srebrenicom, a u Sarajevu su to bili stravični masakri sa velikim brojem poginulih, snajperisti koji su svakodnevno sijali strah u svim dijelovima grada i ubijali isključivo civile među kojima je ubijeno na stotine djece. Život bez struje, vode i hrane uz krajnje licemjernu gestu međunarodne zajednice koja je uvela embargo samo onim dijelovima BiH kojima je oružje bilo najpotrebnije radi odbrane golih života, dok su na teritorij pod kontrolom HVO-a i Vojske RS-a uredno stizale ogromne količine naoružanja iz Srbije i Hrvatske radi nastavka agresije”, navela je ona.

Navodi da je licemjerno bilo i to što je preko sarajevskog aerodroma dopremana humanitarna pomoć u opkoljeno Sarajevo u vidu “mrvica brašna, soli i ponekad ulja te uz truhle konzerve haringe i ikara koje danas ni mačke ne jedu”. Na kraju, kaže kako je međunarodna zajednica posljednji ekser zabila potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Svu svoju pristrasnost i licemjerje kompletna međunarodna zajednica je iskazivala kroz tzv. mirovne pregovore pri tome ucjenjujući žrtvu da prihvati neprihvatljivo, krčmeći Bosnu i Hercegovinu kao da je njihova prćija sve do momenta kada je Bosna konsolidovala svoje snage i odlučno krenula u oslobađanje okupiranih teritorija. Tada su Evropa i SAD odlučile da spriječe BiH u namjeri da u cjelosti oslobodi sav okupirani teritorij i formira državu po mjeri svakog njenog građanina. Nametanjem Dejtona obukli su nam luđačku košulju iz koje, i danas 27 godina kasnije, tražimo način kako da je se oslobodimo, dok su ti isti tzv. mirotvorci sebi ostavili plodno tlo na kojemu u svakom momentu može doći do rata kada to njima strateški bude odgovaralo”, kazala je.

Govoreći o embargu na oružju, ona navodi kako međunarodna zajednica i danas pomaže agresiju na građane BiH – svojim neznanjem ili namjernim pritiscima.

“Uz svesrdnu pomoć dijela EU i pojedinih američki diplomata ta agresija naših susjeda nastavlja se i danas s tim što se to ovaj put radi diplomatskim pritiscima putem bjelosvjetskih pregovarača koji dolaze u BiH ili nepripremljeni ili pak pogrešno informisani o stvarnom stanju na terenu, a svaki od njih dolazi u nadi da će baš on skinuti tu luđačku košulju sa BiH i tako se popeti stepenicu više u svojoj karijeri”, rekla je.

Kulminaciju međunarodnog licemjerja vidi u imenovanju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

“Svojim stupanjem na tu dužnost odmah u startu je izazvao negativne reakcije građana. Od njegovog dolaska na poziciju visokog predstavnika pa do danas građani žive u strahu od toga da li će taj čovjek upotrijebiti Bonske ovlasti i nametnuti izmjene Ustava samo jednog entiteta i Izbornog zakona u korist etničke grupe okupljene oko HDZ-a i tako povesti Bosnu u rat balkanskih, a možda i evropskih razmjera. Taj svakodnevnih strah građana podiže tenzije do visokih razina, utiče na kvalitet mentalnog zdravlja svakog pojedinca i razara duh zajedništva na ovim prostorima. Spekulacijama o upotrebi bonskih ovlasti Schmidt stvara sve veći jaz među građanima, produbljuje podjele i jača segregaciju u BiH”, rekla je.

Na kraju kaže da je sve navedeno u njenom obraćanju u konačnici dovelo do masovnijeg organizovanja građana na protestima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79