Građanima po 20 KM: Vlada FBiH će subvencionirat račune za struju

U Vladi Federacije Bosne i Hercegovine održan je sastanak delegacije entitetske vlade s predstavnicima vlasti i nadležnih javnih preduzeća Kantona Sarajevo zbog cijena gasa. Sastanak je inicirao Nermin Džindić, ministar energije rudarstva i industrije, kako je navedeno, s ciljem donošenja rješenja na zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa, izazvanog globalnim dešavanjima u Evropi i svijetu.

Nermin Džindić, federalni ministar energetike rekao je da će do 22.8. biti ponuđeni modeli na koji način će se rješavati pitanja poskupljenja energenta i plina.

“U prošloj godini smo imali sličan sastanak i dogovorili smo neke stvari koje nisu do kraja završene. To bi morali rješavati u bliskoj budućnosti kako bi zimsku sezonu rješili. Govorili smo o dugu Sarajevo gasa prema BH. gasu, o neplaćenoj fakturi za preuzimanje plina iz novembra prošle godine kada je bio kvar u Bugarskoj na cjevovodu. Radićemo dodatne magacine za skladištenje plina u Kladnju i Butilama i učiniti dodatne napore kako građani ne bi prelazili na korištenje drugih energenata i dodatno zagadili zrak”, kaže Džindić.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kaže da su poskupljenja koja su nas zadesila moraju dobiti adekvatan odgovor svih nivoa vlasti. “Postoje dva pravca djelovanja koja će biti operativna, a to su sigurnost isporuke u zimskom periodu i sama cijena. Činjenica je da je ovo udar na sva kućanstva i na socijalnu sigurnost sugrađana. Pripremićemo zajedničeke korake o kojima ćemo diskutovati. Vlada KS će hitno zasjedati i početi sa pripremom planova za moguća dodatna povećanja cijena. Energenti su skupi, a Vlada će učiniti sve da olakša građanima i firmama”, kaže Forto.

Džindić je dodao da će subvencionirati cijene elktrične energije za socijalno ugrožene i ta će odlula biti na narenoj sjednici Vlade FBiH.

“Da od 1.7. u narednih pet mjeseci subvencioniramo po 25 KM po računu za socijalno ugrožene uz odgovarajuće limite što se tiče potoršnje. Preldožili smo predstavnicima kanonalne vlade jedan sličan model. Mi smo dogovorli da je radni sastanak 22.8. a do tada će se raditi na izradi modela, a tad ćemo usaglasiti koji od modela ćemo primjeniti. Imamo informaciju da imamo sigurno i stabilno snadbijevanje. Ono što je nesigurno su cijene i ne znamo šta će dešavati do kraja godine. Struja sigurno neće poskupjeti jer je to energent koji FBiH proizvodi”, rekao je Džindić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79