Građanska inicijativa „Ne na Buni i u mome Blagaju“ koja se bori protiv nelegalne gradnje na Buni i Bunici i cijelom Mostaru

Građanska inicijativa „Ne na Buni i u mome Blagaju“ koja se bori protiv nelegalne gradnje na Buni i Bunici i cijelom Mostaru, povodom Dana planete zemlje, želi podsjetiti u kakvom se stanju nalazi priroda cijele planetei njihove lokalne zajednice.

Žele ukazati na njeno narušavanje i uništavanje u korist pojedinaca iza kojih stoje nadležni organi koji najčešće ignorišu građanske inicijativekoje pokušavaju na bilo koji način doprinijeti poboljšanju kvaliteta životne sredine u kojoj žive i zaustaviti širokorasprostranjenu korupciju.

Podsjećamo, Inicijativa „Ne na Buni i u mome Blagaju“ ukazuje da za određene objekte, urbanistička saglasnost i odobrenje zanjihovu gradnju nisu izdati na građevinskom zemljištu već se radi o općem, zaštićenomdobru i bilo kakvom gradnjom bilo bi uništeno ovo vodno dobro, kao i oba izvorišta pitke vode kojima se napaja Malo Polje. Sve poduzete aktivnosti su bile bezuspješne,a gradske vlasti nisu stale na stranu građana.

Dodatno zabrinjava činjenica, da su predstavnici Inicijative, u stalnoj borbi sa komplikovanim pravnim sistemom, i prebacivanjem odgovornosti sa jednih na druge, te su ukazali na jedan od posljednjih primjera.

Nakon što smo 14.03.2022. uputili zahtjev Federalnom vodnom inspektoru za inspekcijski nadzor na obali rijeke Bune da bi se zaustavila njena dugogodišnja devastacija, obaviješteni smo da rijeka Buna nije u njihovoj nadležnosti, te da se obratimo kantonalnoj inspekciji HNK. Pred nama je ponovno novi nivo vlasti kojem se trebamo obratiti, jer pravilo je izgleda „zašto da bude jednostavno, kada može biti komplikovano…“– poručuju iz Inicijative.

Građanska inicijativa očekuje da se izgradi sistem koji će raditi u korist građana i očuvanje sredine u kojoj žive i za čiju zaštitu se bore, ali poručuju da je jedan od koraka i da se sankcionišu odgovorni koji su dozvolili gradnju stambeno-poslovnih objekata u zaštićenom pojasu vodotoka rijeke Bune na području Blagaja.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79