Gradnja Pelješkog mosta napreduje, bh. vlasti ”gledaju odakle se vedri”

Pelješki most trebao bi biti spojen do oktobra ove godine. Iako gradnja napreduje, vlasti Bosne i Hercegovine još “prate situaciju”, a Ministarstvo vanjskih poslova BiH do sada nije poslalo notu Republici Hrvatskoj.

Potvrdio je to Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, državnom zastupniku Jasminu Emriću. On je tražio odgovor na pitanje šta je Vijeće ministara BiH uradilo po zaključcima Predstavničkog doma Parlamenta BiH od 5. jula 2017. godine.

Izlaz BiH na otvoreno more

Parlament BiH, podsjetimo, tada je zatražio slanje note Hrvatskoj, u kojoj će zahtijevati obustavu svih aktivnosti vezanih za gradnju mosta dok se ne postigne “obostrana saglasnost” o tom projektu. Tada su iz Sarajeva stizala upozorenja da gradnja mosta ne smije početi prije nego što se riješi pitanje izlaza BiH na otvoreno more, na koji, prema mišljenju bh. stručnjaka, BiH ima neotuđivo pravo.

Tegeltija u odgovoru Emriću navodi aktivnosti koje su vođene prije skoro četiri godine. Podsjeća da je Vijeće ministara na sjednici održanoj 19. jula 2017. godine razmatralo i usvojilo izvještaj Ministarstva komunikacija i transporta BiH o aktivnostima u vezi s izgradnjom mosta. Kako je objasnio, na navedenoj sjednici zaduženo je i Ministarstvo civilnih poslova BiH da od Državne komisije za granicu zatraži potpuni izvještaj o njenom radu u vezi s razgraničenjem na moru.

Objašnjavajući dalje poduzete aktivnosti bh. institucija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH navodi kako je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH 25. jula 2017. uputilo izvještaj Zastupničkom domu PSBiH. Na sjednici održanoj početkom septembra te godine, kako je dodao, Vijeće ministara BiH razmatralo je i usvojilo dopunu izvještaja o aktivnostima vezanim za igradnju Pelješkog mosta, a Ministarstvo je dostavilo dopunu i Predstavničkom domu.

Projekt vrijedan 526 miliona eura finansira EU

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH do sada nije poslalo notu Republici Hrvatskoj, a da bi ona bila poslata, o tome bi se trebalo izjasniti Predsjedništvo BiH. Pored Ministarstva komunikacija i transporta, u ovo pitanje uključeno je Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Državna komisija za granice”, naveo je Tegeletija dodavši da “Ministarstvo komunikacija i transporta BiH u skladu sa svojim nadležnostima prati daljnje aktivnosti po pitanju izgradnje mosta Pelješac”.

Radove na Pelješkom mostu prije dva dana obišao je hrvatski premijer Andrej Plenković. On je kazao da mostom, ne samo da će biti povezan jug Hrvatske s ostalim dijelom Dubrovačko-neretvanske županije, već će biti ostvaren i teritorijalni integritet.

“To je dugoročno gledano najveće postignuće ovog projekta vrijednog 526 miliona eura, koji se sufinansira evropskim sredstvima”, rekao je Plenković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79