Gradnja Pelješkog mosta se privodi kraju, Hrvatska bi već u augustu mogla povezati teritorij

Hrvati privode kraju gradnju Pelješkog mosta, a očekuje se da će već početkom augusta ove godine mostom biti povezan teritorij ove susjedne države. Gradi ga nekoliko stotina radnika.

Ove sedmice je iz Kine dopremljeno posljednjih 320 metara čeličnih rasponskih konstrukcija. Dinamika radova je takva da se očekuje da će biti završeni prije roka, objavio je RTL.

Ivica Granić, voditelj radova na montaži čelične konstrukcije kompanije China Road and Bridge Corporation, koja pravi most, je izjavio da bi već u augustu ove godine Hrvatska mogla povezati svoje kopno. Obrisi mosta su već jasni, a posebno je zadovoljno lokalno stanovništvo.

Oni očekuju da će imati znatne ekonomske dobiti od Pelješkog mosta. Zadovoljni će biti i turisti jer bi se već od sljedeće sezone mogli voziti preko ovog mosta. Vrijedno ga gradi 680 radnika, a većina njih je iz Kine.

Podsjećamo, gradnja je počela 2007. godine, a da bi onda zbog globalne recesije bila prekinuta 2012. Nastavljena je 2018. nakon što je za izvođača radova izabrana kompanija China Road and Bridge Corporation. Projekat košta 420 miliona eura, od čega je Evropska unija osigurala 357 miliona eura bespovratnih sredstava.

U Bosni i Hercegovini pojedini smatraju da je gradnjom mosta Hrvatska narušila pravo Bosne i Hercegovine na otvoreno more. Neki od političara su najavljivali da će pravno zaustaviti gradnju, ali se to nije desilo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79