Gradonačelnica Karić objasnila kako je Grad Sarajevo postao vlasnik Vijećnice

Gradonačelnica Karić objasnila kako je Grad Sarajevo postao vlasnik Vijećnice


Karić je jutros objavila da je od 3. marta Vijećnica 1/1 u potpunosti u vlasništvu Grada Sarajeva, te je poručila kako je tim činom osiguran opstanak institucije Grada. Međutim, ubrzo su se saopćenjem oglasili iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine postavljajući pitanje kako su u Gradskoj upravi uspjeli upisati pravo na vlasništvo Viječnice.

“Kada sam imenovana za gradonačelnicu, prije nešto manje od dvije godine, Grad Sarajevo je od nepokretne imovine u vlasništvu imao Olimpijski bazen, 7 stanova, 2 poslovna prostora, 5 garaža”, navela je u reakciji Karić.

Ona je istakla kako je Grad Sarajevo od danas vlasnik Vijećnice i zgrade DPO-a na Skenderiji. Pojasnila je i kako…

“Dobila sam nekoliko upita kako je moguće da smo uknjižili državnu imovinu. Odgovor je jasan. Vijeće ministara je dana 13.05.2008. godine donijelo Odluku br. 01-50-7/08 kojom se nekretnina – objekat Vijećnice izuzima od zabrane raspolaganja državnom imovinom propisanom odredbama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH. Obzirom na navedeno, objekat Vijećnice se ne može smatrati državnom imovinom u smislu definicije državne imovine propisane Odlukom Vijeća Ministara o osnivanju Komisije za državnu imovinu (“Službeni glasnik BiH”, br. 10/05). Stoga Grad Sarajevo, niti postupajući sud u ovom predmetu ni u kojem slučaju nisu povrijedili državnu imovinu, budući da objekat Vijećnice to nije, te upis Grada Sarajevo kao vlasnika, u cjelosti je utemeljen i zasnovan na relevantnim činjenicama i dokazima”, zaključila je sarajevska gradonačelnica.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija