Gradonačelnik Banje Luke: U UKC RS isporučuju industrijski, a ne medicinski kisik

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković iznio je danas teške optužbe o navodnim zloupotrebama koje su učinjene tokom nabavke medicinskih sredstava i lijekova za UKC RS-a u Banjoj Luci, a tvrdi da ima dokumente koji potvrđuju da je ovoj zdravstvenoj ustanovi isporučivan tehničko–industrijski kisik, umjesto medicinskog kisika.

Prema informacijama koje je iznio Stanivuković, kisik je za UKC nabavljala firma TGT Laktaši čiji je direktor Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a.

– Na UKC RS-a dolazi kisik bez licenci, bez atesta, bez kontrole serije i bez papira koji potvrđuju o kojem kisiku se radi i kakve kvalitete. Šta se stvarno nalazi u tim bocama, ne želim da insinuiram, ali ta firma to ne može da radi. Nema je u registru za takve vrste poslova – kazao je Stanivuković.

Rekao je i da je provjerama u Upravi za indirektno oporezivanje BiH utvrđeno da je navedena firma u RS uvezla tehničko – industrijski kisik, a da prema podacima Agencije za lijekove BiH u ovaj entitet nije uvezen medicinski kisik.

Stanivuković tvrdi da je ugovor sa firmom TGT bio na dva miliona KM, a da im je do sada za isporuku ovog kisika isplaćeno oko 1,3 miliona KM.

– Pred nama su možda najveća krivična djela od kada traje pandemija. Vidjeli smo da su kupovane maske od turističke agnecije, znamo za pokretuu bolnnicu, skuplje respiratore… ali ovo što je rađeno sa kisikom je zločin nad čovječanstvom – istakao je Stanivuković.

On je istakao da firma TGT nema licencu da se bavi ovim poslom.

– Firma je registrovana za promet medicinskih sredstava, a ne za lijekove. Ova firma taj kisik isporučuje Vodovodu, i ne može se isporučivati bolnicama – dodao je.

Sve dokumente o navodnim zloupotrebama o kojima je danas govorio, Stanivuković će predati nadležnom tužilaštvu za krivična djela protiv zdravlja ljudi, zluoputrebe službenog položaja, falskifikovanja isprava i drugo, i to protiv generalnog direktora UKC-a RS-a Vlade Đajića, direktora TGT-a Stanislava Čađe, te glavnog zdravstveno-sanitarnog inspektora u RS-u.

Čađo se danas nije javljao na naše pozive, a UKC-u RS-a smo poslali upit u vezi s navodima koje je iznio Stanivuković, te ćemo odgovore objaviti čim ih dostave iz ove zdravstvene ustanove.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79