Gradonačelnik Istočnog Sarajeva kupuje limuzinu od 73.000 maraka

Na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) zašto se u tehničkim specifikacijama zahtijeva da vozilo bude crne boje, Ćosić je rekao su sva dosadašnja vozila u Gradskoj upravi bila isključivo te boje

Grad Istočno Sarajevo objavio je tender za nabavku putničkog motornog vozila putem finansijskog lizinga, u vrijednosti od 73.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a. Gradonačelnik Ljubiša Ćosić navodi da je postojeće vozilo koje ima na raspolaganju staro šest godina i da je u jako lošem stanju, a da im je potrebno vozilo koje odgovara vrstama puteva u gradu Istočno Sarajevo i samoj Bosni i Hercegovini, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

“Istočno Sarajevo je grad koji ima površinu od 1.420 kvadratnih kilometara. Najvećim dijelom se nalazi u brdsko-planinskom dijelu, gdje, pored ove dvije opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, koje su na nekoj nadmorskoj visini od 500 metara, imamo ostale opštine koje su preko 800 metara nadmorske visine i prilično su geografski i urbano nepovezane”, objašnjava gradonačelnik Ćosić, koji ovu funkciju obnaša pet mjeseci.

On je rekao da se automobil nabavlja za potrebe Gradske uprave, ali da će u najvećem broju slučajeva prevoziti upravo njega.

Na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) zašto se u tehničkim specifikacijama zahtijeva da vozilo bude crne boje, Ćosić je rekao su sva dosadašnja vozila u Gradskoj upravi bila isključivo te boje.

“Mi smo prilikom pripreme tenderske dokumentacije uzeli samo onu koja je pripremljena iz prethodnog perioda. Podsjetit ću vas da je nekad Gradska uprava imala Audi A6 2008. godište, koji je prodat za nekih osam ili šest hiljada maraka u prethodnom mandatu. Da su mi ostavili tog Audija A6 koji je bio Quattro, ja ne bih trenutno nabavljao vozilo”, objasnio je on te dodao da je trenutni vozni park institucije takav da funkcioneri koji su udaljeniji ne mogu da se dovezu na posao.

U tehničkim specifikacijama tendera se, između ostalog, traži automobil minimalne dužine od 4,8 metara, sa komfornom telefonijom, grijanim prednjim sjedištima, električnom podrškom za kičmu za vozačevo sjedište, navigacijskim sistemom sa aktuelnim mapama Evrope, svjetlima sa potpunom LED tehnologijom, sa adaptivnom funkcijom i funkcijama automatskog zasjenjenja, mehaničke roletne i zatamnjena stakla na zadnjem i bočnim prozorima.

“Što se tiče opreme, ona je također usklađivana na osnovu opreme koja je bila u prethodnom tom Audiju A6. Znači, nismo tražili nikakav auto superluksuzne klase, nego auto koji može da zadovolji naše potrebe i koji može da izdrži barem više od pet godina u ovim uslovima, imajući u vidu kilometražu koju ja kao gradonačelnik pređem, a to je otprilike nekih 40.000 kilometara godišnje”, poručio je Ćosić.

Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere.ba, govori kako nije moguće pouzdano utvrditi da li tražene karakteristike jasno upućuju na određenu marku vozila, ali da se svakako postavlja pitanje kako će i da li će komfor automobila, koji je kupljen novcem građana Istočnog Sarajeva, utjecati na kvalitet njihovog života.

“Koliko je meni poznato, ne postoji nikakav pravilnik ili neki drugi akt koji definiše obavezu da svi službeni automobili moraju biti crne boje. Mislim da se ovdje jednostavno radi o ispunjavanju želje rukovodioca”, objašnjava Golubović te dodaje da ne treba zanemariti i mogućnost da neki ponuđač trenutno na lageru ima vozilo crne boje koje ispunjava tražene karakteristike, s obzirom da praksa pokazuje da u ovakvim nabavkama najčešće učestvuje samo jedan ponuđač.

Prema podacima Baze službenih automobila – u kojoj BIRN BiH monitoriše sve nabavke u vezi sa automobilima – institucije i javne kompanije su tokom 2020. godine potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

“Svakako da je gradonačelnik Istočnog Sarajeva mogao uštedjeti novac građana i odlučiti se za nabavku nekog jeftinijeg automobila, ali je očigledno da, kao i većina rukovodilaca u javnim institucijama, ustanovama i preduzećima, insistira na luksuzu”, zaključio je Golubović.

Rok za podnošenje prijava na tender je 11. august

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79