Gradonačelnik Istočnog Sarajeva razmišlja o vozilu “lošijeg kvaliteta” nakon kritika i poništenih tendera

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, potvrdio je da će – nakon što su poništena dva tendera za nabavku luksuznog službenog automobila od 73.000 KM – raspisati novu nabavku u kojoj će tražiti automobil “lošijeg kvaliteta”, kako bi na tender pristiglo više ponuda, piše Detektor.ba.

Grad Istočno Sarajevo je prvi put u julu raspisao poziv za kupovinu limuzine, a nakon što je tender poništen, poziv je raspisan i u augustu. Oba tendera su poništena jer “nije dostavljena nijedna ponuda u određenom krajnjem roku”, a stručnjaci za javne nabavke su u međuvremenu kritikovali iznos koji se izdvaja za ovaj automobil.

Ćosić poslije drugog poništenog tendera kaže da od same nabavke neće odustati, jer je vozni park ove institucije jako loš i da sa sadašnjim automobilima ne mogu dočekati zimu.

“Možda budem išao s nekim vozilom lošijeg kvaliteta, pa eto za očekivati je da se na nekom vozilu lošijeg kvaliteta neko prijavi, pa ćemo ići s tim”, kaže Ćosić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prema Bazi službenih automobila BIRN-a BiH, vozilo od 73.000 KM bilo bi treće najskuplje službeno putničko vozilo kupljeno ove godine.

On kaže kako nema saznanja iz kojeg razloga nije dostavljena nijedna ponuda na ranije pozive, ali je potvrdio da će pokušati dati ponudu koja je “slobodnija”, kako bi se više firmi prijavilo.

“Pošto sam negdje čitao po internetu da u zadnje vrijeme imaju problema ove kuće distributerske da ispoštuju rokove za nabavku vozila, vjerovatno nisu mogli da se uklope”, objašnjava on.

Na upit BIRN-a BiH da li “slobodnija” ponuda podrazumijeva i jeftiniji auto, Ćosić kaže da mu je samo važno da dobije auto.

“Kako god urade kolege, meni je samo bitno da dobijemo auto, da li bilo jeftinije, da li bilo skuplje. Ja sam dosad tri puta išao u Banjaluku, u zadnjih dva mjeseca dva puta mi se auto kvarilo”, kaže on.

Prema njegovim riječima, nabavka putničkog motornog vozila sada je predviđena nakon što je urađena dopuna Plana javnih nabavki Grada Istočno Sarajevo za 2021. godinu.

BIRN BiH je ranije pisao o ovom tenderu, u kojem se, između ostalog, traži automobil minimalne dužine od 4,8 metara, s komfornom telefonijom, grijanim prednjim sjedištima, mehaničkim roletnama i zatamnjenim staklima na zadnjem i bočnim prozorima.

Kako objašnjava Ćosić, on nije pisao tehničke specifikacije samog tendera, nego Odjeljenje za javne nabavke.

“I onda sam rekao: ‘Dajte napravite nešto što može biti prihvatljivije, gdje se ljudi mogu prijaviti.’ Samim tim se nadam da će to biti nešto što će privući pet, deset, petnaest auto-kuća koje će dati ponudu”, kaže on.

Prema Ćosićevom objašnjenju, vozni park Grada Istočno Sarajevo se sastoji od Škode Octavije, koja je 2012. godište i koju ponekad koristi zamjenik gradonačelnika, Škode Octavije iz 2015., koja je dočekala njega kao gradonačelnika, i Škode Octavije iz 2018., koju je vozio predsjednik Skupštine u prijašnjem i sadašnjem mandatu.

“Plus tri male Škode Rapid – dvije koje koristi inspekcija i jednu koju koriste dva odjeljenja – i sve su otprilike tako starosti tri, četiri, pet godina”, navodi on.

Ćosić je ranije, komentarišući nabavku limuzine, za BIRN BiH rekao da je postojeće vozilo koje ima na raspolaganju staro šest godina i u veoma lošem stanju, a da im je potrebno vozilo koje odgovara vrstama puteva u Istočnom Sarajevu i BiH.

Prema podacima Baze službenih automobila – u kojoj BIRN BiH monitoriše sve nabavke u vezi sa automobilima – institucije i javne kompanije su tokom 2020. godine potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79