Gradonačelnik Mostara Mario Kordić pod istragom: U pitanju je sporna zgrada u Bijelom Brijegu

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić pod istragom: U pitanju je sporna zgrada u Bijelom Brijegu


Zbog nepoštivanja odluka vezanih za sporni objekat u naselju Bijeli Brijeg, mostarski gradonačelnik Mario Kordić suočava se s prekršajnom prijavom izdatom od strane Upravne inspekcije Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Stanovnici ulice Zrinski Frankopana dugo su upozoravali na nezakonitu izgradnju zgrade u njihovom naselju, ali su investitori navodno imali podršku prethodne gradske vlasti, kao i pojedinaca iz Odjela za urbanizam i građenje. Zbog toga je protiv odgovornih pokrenuta tužba na kantonalnom sudu.

Iako su stanovnici očekivali da će gradonačelnik Kordić poduzeti nešto u vezi sa sporom, tvrde da nije učinio dovoljno, što je dovelo do izdavanja prekršajnog naloga. Prije njega, zbog sličnog razloga, sličnu prijavu je dobila i Jelena Drmać, šefica za građevinske propise.

Gradonačelnik Kordić je u julu 2023. godine potpisao odluku kojom se prihvata zahtjev stanara za ponovno razmatranje izdatih dozvola, što bi moglo rezultirati poništavanjem dozvola investitoru JOKS d.o.o. Međutim, zbog moguće pravne komplikacije, Kordić je kasnije obustavio taj proces do okončanja sudskog postupka. Kantonalno ministarstvo graditeljstva poništilo je njegovu odluku.

Iako je Kordić prethodno najavio obnovu cijelog postupka na svom Facebook profilu, na kraju je odlučio pauzirati sve aktivnosti vezane za sporni objekat. Kako se približavaju lokalni izbori, vjeruje se da gradonačelnik neće donositi nikakve dalekosežne odluke, već će problem ostaviti svom nasljedniku.

Problem s izgradnjom zgrade na Bijelom Brijegu traje već godinama. Još 2019. godine su stanovnici izrazili sumnje u zakonitost radova, jer je zgrada imala više spratova nego što je bilo dozvoljeno. Tadašnja gradska uprava, predvođena Ljubom Bešlićem, tvrdila je da su svi dozvolni akti u redu, ali su kasniji događaji pokazali suprotno.

Tokom 2020. godine, uprkos brojnim zahtjevima, stanarima nije omogućeno da dobiju uvid u dokumentaciju vezanu za izgradnju, a objašnjenje koje su dobili bilo je neuvjerljivo. Stanovnici su zbog toga podnijeli prijavu protiv tadašnjeg gradonačelnika Bešlića i njegovih saradnika zbog nezakonite gradnje.

Krajem iste godine, u cijeli slučaj uključila se i Federalna uprava policije, a istraga je zvanično otvorena u aprilu 2022. godine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija