Gradonačelnik Novog Sada: Balašević nije želio da mu se podižu spomenici

Tuzla, BiH - 23. februar 2021: Inicijativu na društvenim mrežama građani Tuzle su danas pretočili u djelo kada su tačno u podne dvije djevojčice otkrile ploču sa natpisom “Most Panonskog mornara – Đorđe Balašević“. Ploča i naziv trenutno imaju simboličku vrijednost, ali građani koji su prisustvovali današnjem okupljanju na mostu Panonskog mornara očekuju da će Grad Tuzla donijeti i definitivnu odluku o novom nazivu građevine koja spaja centralni gradski park i panonska jezera.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je muzičar i pisac Đorđe Balašević zaslužio da neka novosadska ulica ili most dobiju njegovo ime, ali da nije želio da mu se “podižu spomenici niti imenuju ulice njegovim imenom”.

˝Sve što smo do sada uradili, bilo je uz poštovanje intime njegove porodice˝, rekao je Vučević i dodao da ˝nije poenta poništavati nešto˝ što je bila Balaševićeva želja, ali da ˝Đorđe Balašević ima prostor u Novom Sadu koji je zaslužio svojim djelima˝. U Tuzli je danas, neformalna, manja grupa građana postavila pločicu sa Balaševićevim imenom na most koji spaja Gradski park i Kompleks Panonike.

Podsjećanja radi, za ovakve postupke postoji tačno određena procedura propisana zakonskim aktima, oko imenovanja javnih mjesta, trgova, ulica i mostova. Zahtjev se podnosi godinu dana nakon smrti a onda se razmatra i ide u dalju proceduru te usvaja na Gradskom vjeću, pored navedenog potrebna je i saglasnost porodice.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79