Gradonačelnik Skaka novcem iz budžeta osvijetlio put do svoje vikendice u Trnovu

Novcem iz gradskog budžeta gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pomogao je rasvjetu puta u Općini Trnovo. Na tom prostoru nalazi se njegova vikendica.

U budžetu za 2017. godinu ovaj plan nije postojao kao ni u Odluci o izmjenama i dopunama budžeta. Pojavio se tek u izvršenju.

Za „Projekat javne rasvjete u naselju Rajski Do u Općini Trnovo RS“ nije postojala osnova za plaćanje. Bez obzira na tu činjenicu, uz pomoć gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, u ovom vikendaškom naselju rasvjeta je postavljena.

„Na moju molbu gradonačelnik Skaka nam je preko Grada Sarajeva doznačio 15 hiljada maraka. Vrijednost projekta je 23 hiljade. Ostalih 8 hiljada platila je federalna Općina Trnovo“, rekao je za Žurnal načelnik Općine Trnovo RS Dragomir Gagović.

Zbog čega je Grad Sarajevo, pored brojnih gradskih infrastrukturnih problema prešao entitetsku granicu i pomogao da se postavi javna rasvjeta baš u naselju Rajski Do? Zašto se projekat tek pojavio u izvršenju budžeta i bez saglasnosti gradskih vijećnika? Više otkriva mišljenje načelnika Gagovića.

„Vjerovatno je malo uticalo to što gradonačelnik Skaka gore ima vikendicu“, rekao je Gagović.

“Sve ukazuje na zloupotrebu. Kako bih dobio informacije i od druge strane, već na narednoj sjednici Gradskog vijeća tražit ću da se gradonačelnik očituje o ovom slučaju. Ukoliko se sumnje potvrde tražit ćemo najstrožiju odgovornost“, rekao je za Žurnal vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Nihad Uk.

„Pošaljite upit, trudimo se bit ažurni“, rekao je u telefonskom razgovoru za Žurnal gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Koliko je Gradska uprava ažurna, najbolje govori činjenica da nisu odgovorili ni na jedan od ukupno sedam naših upita, od kojih je najstariji datiran 29. januara 2018. godine. Ažurnost nije pokazana ni u slučaju upita za „Projekat javne rasvjete u naselju Rajski Do u Općini Trnovo RS“.

U nastavku telefonskog razgovora gradonačelnik Skaka rekao je da nema ništa čudno u tome da Grad pomaže drugim općinama, te da su pomogli mnoge projekte u Mostaru, te poklanjali “topove“ za Travnik, Zenicu, Bihać.

U konkretnom slučaju financiranja rasvjete u naselju Rajski Do, gdje posjeduje vikendicu, tvrdi – nije bilo ličnog interesa.

„Idem na vikendicu, al’ nikad navečer nisam tamo boravio, nikad“, objasnio je gradonačelnik Skaka.

Da gradonačelnik Skaka sada može do vikendice i noću pomogao je stranački kolega iz SDA, načelnik Općine Trnovo FBiH Ibro Berilo. O saradnji dvojice stranačkih kolega iz SDA, Žurnal je pisao i ranije, kada su tek uposleni Berilovi savjetnici preko noći preselili u kancelarije Abdulaha Skake.

Žurnal

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79