Graničari pronašli skrivenu robu u autobusima koji idu iz Njemačke za BiH

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) je na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška oduzela robu vrijednu više od 10.000 KM. Najavili su detaljnije kontrole putnika u autobusima i automobilima do kraja godine. Kako su saopćili, pojačane kontrole će biti u periodu godine kada predstoji pojačan dolazak građana Bosne i Hercegovine iz inostranstva, kao i pojačan ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu. Tako je već na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška, provodeći pojačane kontrole putničkog prometa, oduzeta veća količina neprijavljene robe.

Detaljnom kontrolom autobusa koji je saobraćao na relaciji Dortmund – Neum, pronađeni su i privremeno oduzeti mobitel Xiaomi 13 T Pro 512 GB, monitor MSI optics G24DGP, televizor Fire 40 HD Smart, 36 pari obuće (različite robne marke i veličina), ženske torbe (različite robne marke), sunčane naočale isl. Procijenjena vrijednost oduzete robe iznosi 7.500 KM. Detaljnim pregledom drugog autobusa otkriveno je neprijavljenih 14 cilindara za teretna vozila u vrijednost oko 3.000 KM. Nastavljajući aktivnosti na otkrivanju neprijavljene robe, carinski službenici na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška izvršili su pregled putničkog vozila i otkrili veću količinu parfema. Parfemi su bili različitih ambalaža u količini od 97 komada, kao i 147 komada testera.

Osim toga, pri kontroli autobusa pronađena je i privremeno oduzeta neprijavljena roba, a radilo se o dijelovima kočionog sistema vozila Toyota.

U UIO su podsjetili da se prilikom ulaska u carinsko područje Bosne i Hercegovine sa sobom mogu unijeti stvari u svom ličnom prtljagu u vrijednosti do 600 KM, bez plaćanja uvoznih dažbina. Sve što prelazi navedenu vrijednost mora biti prijavljeno carinskoj službi za uvozno carinjenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79