Granice Crne Gore ostaju bezuslovno otvorene za državljane regiona

Na novinarsko pitanje kojom se epidemiološkom logikom dozvoljava bezuslovan ulaz iz država regiona, odakle dolazi najveći broj turista i gdje je u porastu broj inficiranih, Milena Lipovina Božović iz Ministarstva ekonomskog razvoja je kazala da trenutno ne postoji značajni epidemiološki rizik iz tih država, a da je zbog turističke sezone ekonomski benefit takve odluke veliki

Granice Crne Gore ostaju bezuslovno otvorene za državljane regiona – Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije, kao i za crnogorske državljane koji dolaze iz tih zemalja, saopšteno je 20. avgusta iz Instituta za javno zdravlje.

Za ulazak iz ostalih država treba imati dokaz da je osoba vakcinisana jednom ili dvije doze protiv COVID-19, da posjeduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata, da je preboljela COVID-19 ili da ima negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati. Ovo se odnosi i na crnogorske gradjane koji dolaze iz tih država, piše Radio Slobodna Evropa.

“Ukoliko lice ne posjeduju nijedan od ta četiri dokaza, upućuje se u četrnaestodnevnu samoizolaciju koju je moguće prekinuti nakon šestog dana od ulaska u Crnu Goru uz negativan PCR test”, kazao je direktor IJZ Igor Galić.

On je ocijenio da epidemiološka situacija u Crnoj Gori postaje zahtjevna i traži dodatni oprez.

Prema posljednjim podacima IJZ od 19.avgusta, samo za jedan dan je u Crnoj Gori bilo 532 novoinficiranih korona virusom, a preminulo je pet osoba povezanih sa pandemijom.

Uporedni podaci po opštinama pokazuju da je najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije korona virusom na 100 hiljada stanovnika registrovana u primorskim gradovima – Ulcinju 2.427, Budvi 2.384 i Tivtu 1.513.

Na novinarsko pitanje kojom se epidemiološkom logikom dozvoljava bezuslovan ulaz iz država regiona, odakle dolazi najveći broj turista i gdje je u porastu broj inficiranih, Milena Lipovina Božović iz Ministarstva ekonomskog razvoja je kazala da trenutno ne postoji značajni epidemiološki rizik iz tih država, a da je zbog turističke sezone ekonomski benefit takve odluke veliki.

“Bez balansa između zdravlja i ekonomije nema ni zdravlja ni ekonomije”, rekla je Lipovina Božović, i dodala da Crna Gora nije mogla sebi da dozvoli još jednu katastrofalnu turističku sezonu.

Iz Komisije za zdravstvo opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) su 19. avgusta ocijenili da je potpuno izgubljena kontrola nad epidemijom, i da za to smatraju odgovornim ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović, te premijera Zdravka Krivokapića i Vladu koji je podržavaju.

Jelena Borovinić Bojović je na čelu Ministarstva zdravlja od početka decembra 2020, kada je izabrana nova Vlada premijera Zdravka Krivkapića glasovima Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA. Time je nakon tri decenije vlasti DPS prešao u opoziciju.

Novim mjerama koje će važiti do 10. septembra je posjedovanje jednog od epidemioloških papira uslov i za učesnike privatnih proslava u ugostiteljskim objektima, kao i posjete ustanovama kulture.

Takođe je zabranjeno zadržavanje više od 50 punoljetnih lica na otvorenom javnom prostoru, uz poštovanje propisanih mjera nošenja maski i držanja odstojanja.

Mjere zabrane okupljanja više od 50 lica na otvorenom važiće i tokom nekoliko već najavljenih masovnih skupova.

Iako još nije zvanično potvrđeno, svečani doček poglavara Srpske pravoslavne crkve Portfirija najavljen je za 4. septembar u Podgorici, dok se 5. očekuje ustoličenje Joanikija za mitropolita te crkve na Cetinju.

Povodom ustoličenja su najavljeni protesti za 22. avgust i na dan ustoličenja početkom septembra, oba na Cetinju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79