Granični policajac dobio otkaz zbog uzimanja mita

Pripadnik Granične policije BiH je dobio otkaz jer je na graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradišci od putnika uzeo novac kako ne bi izvršio detaljne provjere.

Disciplinska komisija za policijske službenike Granične policije BiH, nakon razmatranja podnesenog Zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i održanog glavnog pretresa donijelo je Rješenje o prestanku radnog odnosa za policijskog službenika Granične policije BiH V.D.

On je 5. decembra 2019. godine na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška, obavljajući poslove i radne zadatke graničnih provjera osoba i vozila na ulazu u BiH, a obavljajući kontrolu vozila kojim je upravljao M.Š. nositelj putne isprave Republike Francuske, nije postupio u skladu sa Pravilnikom o načinu obavljanja graničnih provjera i unosa podataka u putne isprave, na način da nije obavio detaljne granične provjere nad jednim od putnika u navedenom osobnom vozilu, državljaninom Republike Srbije N.T.

Nakon što je vozač M.Š. okrivljenom policijskom službeniku Granične policije Bosne i Hercegovine V.D. kroz prozor službenog kontejnera ponudio novčana sredstva on ih je protivzakonito uzeo te istom vratio prethodno zadržane putne isprave i dokumentaciju od vozila, a što je u suprotnosti sa Etičkim kodeksom policijskih službenika Granične policije BiH čime je počinio teže povrede službene dužnosti koje su definirane kao neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka, ponašanje koje narušava ugled policijskog organa i zloupotreba službenog položaja prenosi Avaz.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79