Granični policajac se*sualno zlostavljao Afganistanku: Tukao me, skinuo i dirao po grudima

Granični policajac u Hrvatskoj navodno je seksualno zlostavljao Afganistanku i, pod prijetnjom nožem, je natjerao da se skine prilikom pregleda skupine migranata na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Evropska komisija opisala je to kao “ozbiljnu navodnu kažnjivu radnju” i pozvala hrvatske vlasti da “temeljito istraže sve navode i poduzmu potrebne akcije”, piše The Guardian.

Prema podacima Danskog vijeća za izbjeglice (DRC), incident se dogodio u noći na 15. februar na hrvatskom teritoriju, nekoliko kilometara od grada Velike Kladuše u BiH. U izvještaju do kojeg je došao The Guardian žena navodi da je pokušala prijeći granicu s još četiri osobe, među kojima je bilo i dvoje djece, ali ih je zaustavio policajac i u njih uperio pušku.

Afganistanci su zatražili azil, međutim, prema navodima svjedoka, jedan od policajaca je, smijući se, poderao dokumente.

Dodirivao mi je grudi, plakala sam

– Vrijeđao nas je i šamarao starijeg muškarca koji je bio s nama i djecom te nam rekao da ispraznimo džepove i pokažemo torbe. Potom me odveo na stranu i počeo pretraživati. Insistirala sam da me ne smije dirati. Pitao me je zašto, a ja sam mu odgovorila da sam žena i muslimanka i da je to zabranjeno. Policajac me na to ošamario i rekao: “Ako si muslimanka, zašto si došla u Hrvatsku? Zašto nisi ostala kod muslimana u Bosni?” – rekla je Afganistanka, dodavši kako joj je potom skinuo maramu i jaknu.

Policajcu je dala 50 eura koje je imala.

– Nakon što mi je skinuo jaknu, počeo mi je dodirivati grudi, a ja sam počela plakati. Dala sam policajcu 50 eura koje sam imala u džepu, nadajući se da će me prestati dodirivati. Naredio mi je da skinem svu odjeću, ali sam odbila. Nastavio me je dodirivati po grudima i stražnjici, a ja sam puno plakala. Rekao mi je da prestanem plakati i gestama pokazao da će me zadaviti ako nastavim. Uplašila sam se, ali sam prestala plakati – ispričala je migrantica iz Afganistana.

Nekoliko minuta kasnije stigao je policijski kombi i migrantima je naređeno da se ukrcaju. Nakon oko 20 minuta vožnje rečeno im je da izađu. Policajac je ponovno od Afganistanke zatražio da se skine gola.

– Usprotivila sam se i dobila snažan udarac u lice. Još jednom mi je naredio da se skinem. Imala sam na sebi šest majica kratkih rukava i troje hlače. Skinula sam sve osim jedne majice i jednih hlača i pokrila se dekom. Policajac mi je prišao i počeo me dodirivati preko deke. Napipao je da imam odjeću i udario me, rekavši da moram skinuti sve, čak i donje rublje. Počeo me je pretraživati i dodirivati dok sam bila gola. Onda me je pitao volim li ga. Rekao mi je: Ja tebe volim, voliš li ti mene? Želiš li da te odvedem negdje da budemo zajedno? – objasnila je Afganistanka.

Stavio mi je nož pod grlo

– Bila sam uplašena i u suzama. Pitao me je želim li da me odvede u šumu i pitao me razumijem li na što misli. Gestikulirala sam mu da nisam razumjela. Ali dobro sam razumjela. Tada me policajac uhvatio za rame i gurnuo prema drugom policajcu. Obojica su imali baterijske svjetiljke na čelu i nisam ih mogla dobro vidjeti. Policajac koji me je dodirivao izvukao je nož i stavio mi ga na grlo. Rekao mi je da će me ubiti ako ikada ikome nešto kažem. A ako se ikad vratim u Hrvatsku, dočekat ću svoj kraj u šumi, pod njim – kazala je.

Policajac je navodno ponovno udario ženu, kao i ostale članove grupe, po licu, glavi i nogama. Tada su im policajci naredili da pješače do Bosne.

– Svjedočenje je uistinu šokantno. Unatoč manjem broju nasilnih vraćanja migranata tijekom 2021. godine, obrasci nasilja i zlostavljanja na hrvatsko-bosanskohercegovačkoj granici nisu se promijenili. Ovo još jednom ukazuje na hitnu potrebu za sustavnim istragama tih izvještaja. Unatoč angažmanu Europske komisije s hrvatskim vlastima posljednjih mjeseci, praktički nismo zabilježili napredak ni u istragama ni u razvoju mehanizama neovisnog nadzora granica, kako bismo spriječili nasilje na vanjskim granicama Europske unije. Zaista je vrijeme da retoriku pretvorimo u stvarnost i osiguramo uspostavu uistinu neovisnog nadzora granica da bismo spriječili ovakva zlostavljanja i osigurali da vjerodostojne i transparentne istrage učinkovito privedu počinitelje nasilja i zlostavljanja na odgovornost – rekla je glavna tajnica DRC-a Šarlot (Charlotte Slente).

Reagirala Evropska komisija

Evropska komisija izjavila je da očekuje da će hrvatske vlasti temeljito istražiti sve navode i poduzeti potrebne radnje.

– U kontaktu smo s hrvatskim vlastima koje su se obvezale istražiti navode o zlostavljanju na svojim vanjskim granicama, pomno pratiti situaciju i izvještavati o postignutom napretku. Komisija im pomaže u ovoj zadaći, financirajući neovisni mehanizam nadzora, koji provodi Hrvatska, a što uključujuće različite sudionike, poput nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija – naveli su.

Prema DRC-u, od maja 2019. gotovo 24.000 migranata ilegalno je vraćeno u Bosnu i Hercegovinu, a u januaru i februaru 2021. godine zabilježeno je 547 takvih slučajeva. Stotine migranata svakodnevno hodaju snježnim stazama balkanske rute, pokušavajući doći do srednje Europe. Većinu zaustavlja hrvatska policija, pretražuje ih, navodno često pljačka i ponekad nasilno vraća natrag u Bosnu, gdje tisuće azilanata mjesecima borave na niskim temperaturama.

Ministarstvo: Tog dana nije bilo postupanja prema migrantima

Mreža za praćenje nasilja na granicama Border Violence Monitoring Network) kaže kako su deseci žena i djevojaka navodili da su ih hrvatski policajci “posvuda pretraživali”. U reakciji odjela za odnose s javnošću hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova stoji da će policija istražiti navode, ali i da preliminarne provjere pokazuju da tog dana nije bilo postupanja prema ženama iz populacije ilegalnih migranata.

– Svojim humanim postupcima spašavanja života stotina migranata, izvlačeći ih iz minskih polja, stranputica, spašavajući ih od utapanja, noseći ih kilometrima kroz snježne oluje, hrvatska policija pokazala je ne samo organiziran i profesionalan pristup u zaštiti državnih granica Republike Hrvatske i vanjskih granica Europske unije nego prije svega predanost i humanost. Ne možemo ne primijetiti da je ustrajno prikazivanje hrvatske policije kao brutalne i nehumane skupine sklone pljačkama i zlostavljanju ilegalnih migranata postalo uobičajeno, iako za to nema nijednog dokaza. Da bi postigli svoj cilj, migranti su spremni upotrijebiti sva sredstva, pa čak i svjesno riskirati svoje živote i živote članova svojih obitelji, znajući da će ih hrvatska policija spasiti kad se nađu u takvoj opasnosti. Usto, ako im hrvatska policija onemogući ilegalni ulazak, migranti su spremni tu istu policiju lažno optužiti za zlostavljanje i uskraćivanje pristupa sustavu međunarodne zaštite. Nakon što se ozlijede slučajno ili u međusobnim fizičkim sukobima, migranti uvijek kažu da ih je istukla policija države u koju žele ući – stoji u odgovoru hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79