GRAS kažnjen zbog nepoštovanja mjera!

Kantonalni inspektori u Sarajevu kaznili su KJKP GRAS zbog prekobrojnosti putnika u tramvajima što predstavlja kršenje epidemioloških mjera.

“Nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije iz tramvaja gdje je uočena prekobrojnost putnika, bez pridržavanja predviđene distance, kao i prisustva kovid redara, sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, koji su u tom trenutku provodili nadzor u trolejbuskom saobraćaju, preusmjerili su nadzore i na vozila tramvajskog saobraćaja. Nedugo nakon toga u postupku hitno provedenog inspekcijskog nadzora konstatovali su i potvrdili očigledno nepridržavanje higijensko-epidemioloških mjera, radi čega su i sankcionisali KJKP ‘GRAS’ novčanom kaznom od 3.500 KM”, saopšteno je.

Inspekcijski nadzori u javnom gradskom prevozu vrše se s ciljem kontrole poštovanja donesenih naredbi kriznih štabova oba nivoa vlasti, kao i u skladu sa zaključcima Vlade KS.

Tokom mjeseca marta 2021. godine kantonalni sanitarni inspektori su uz angažman svih raspoloživih kapaciteta, pored ostalih subjekata nadzora izvršili i 588 inspekcijskih nadzora u svim prevoznim sredstvima javnog gradskog prijevoza oba prevoznika.

“Radi utvrđenih nepravilnosti koje su se odnosile na prekobrojnost putnika, kršenje propisane fizičke distance između putnika, kao i nedostatak Kovid redara, izdato je 211 rješenja o otklanjanju nedostataka i 64 prekršajna naloga u ukupnom novčanom iznosu od 112.000,00 KM. (46 prekršajnih naloga/80.500,00KM KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo i 18 prekršajnih naloga/31.500,00KM Centrotrans d.d. Sarajevo)”, saopšteno je iz KUIP-a.

Kantonalni inspektori se zahvaljuju savjesnim građanima na pravovremenoj reakciji o kršenju mjera i pozivaju ih na daljnju saradnju.

“Od subjekata nadzora tražimo da u kriznom periodu, izazvanom eskalirajućom situacijom prouzrokovanom širenjem virusa korona, poštuju propisane mjere, te da na taj način zajedničkim aktivnostima gradimo povjerenje i legitimitet”, dodali su.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79