Grlić Radman: Kako može disfunkcionalna zemlja dobiti kandidatski status?

Nakon što su Ukrajina i Moldavija dobile kandidatski status za ulazak u Evropsku uniju, otvoreno je pitanje što je s Bosnom i Hercegovinom. Među ostalima, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović poručio je da bih i BiH trebala dobiti taj status.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je rekao da je Ukrajina pokazala da je demokratska zemlja, da ima sve kapacitete institucionalno funkcionalne zemlje, a istaknuo je i rusku agresiju, prenosi HRT.

“Naravno da je to jedino što Evropska unija u ovom trenutku može napraviti kako bi ohrabrila Ukrajinu samu, a i kako bi poslala poruku Rusiji da je to sfera interesa Evropske unije”, rekao je Grlić Radman, dodajući da je slična situacija s Moldavijom.

Što se tiče BiH, rekao je da je 2016. upravo Andrej Plenković pomogao u podnošenju aplikacije za članstvo u Europskoj uniji.

“Ali ne bilo kakva BiH, ne BiH koja je institucionalno disfunkcionalna, koja nema reforme, koja nije napravila zapravo u ovih šest godina nikakvih pomaka”, rekao je Grlić Radman.

“Nužno je vidjeti određene pomake, a prije svega izbornu reformu. Ustavne reforme, izborne reforme… Kako može disfunkcionalna zemlja s velikim demokratskim deficitom dobiti kandidatski status?”, dodao je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79