Grlić Radman: Ne možete izjednačavati Hrvatsku i Srbiju kao agresore u BiH

Grlić Radman: Ne možete izjednačavati Hrvatsku i Srbiju kao agresore u BiH


Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Gordan Grlić Radman, izrazio je nezadovoljstvo stavljanjem Hrvatske u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u Bosni i Hercegovini.

Na skupu u Stocu, Grlić Radman je komentarisao hrvatski glas u Generalnoj skupštini UN-a za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, te promociju knjige u Sarajevu koja, prema njegovim riječima, iskrivljuje historijske činjenice.

Istakao je da hrvatsko stajalište počiva na međunarodnom pravu i podsjetio na presudu Međunarodnog suda iz 2007. godine koja je potvrdila genocid u Srebrenici. Naglasio je da je neprihvatljivo negirati istinu i glorificirati zločince, te da je usvajanje Rezolucije reafirmacija načela UN-a i ljudskih prava.

Hrvatska je, kako je dodao, bila kosponzor Rezolucije, aktivno učestvujući u njenoj izradi i lobiranju za njeno usvajanje. Zbog toga je izrazio iznenađenje zbog promocije knjige u Sarajevu koja tvrdi da su Srbija i Hrvatska agresori na BiH.

“Neobično je da se takva promocija dešava neposredno nakon usvajanja Rezolucije. Hrvatska je među prvima priznala neovisnu i suverenu BiH, te aktivno učestvovala u njenom očuvanju,” rekao je Grlić Radman.

Naglasio je da svako ima pravo na svoje publikacije, ali da povijesne događaje treba posmatrati kritički i naučno utemeljeno. Dodao je da je BiH održiva samo kao zemlja dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih građana, te da bez Hrvatske pristupni pregovori BiH s EU ne bi bili otvoreni.

Grlić Radman je ponovio opredijeljenost Hrvatske da zagovara prava Hrvata u BiH, kako im drugi ne bi nametali njihove predstavnike.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija