Grlić Radman o reisovoj izjavi: Začudio me taj narativ, ali ne bismo smjeli iskazati nikakvu zabrinutost

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je kako ga je začudio istup poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

On je dodao kako se “visoki dužnosnici u BiH trebaju suzdržati od teških riječi citirajući izreku da je bolje ostati gospodar neizgovorene riječi nego rob izgovorene”.

Dalje je kazao kako BiH ne prijeti nikakva opasnost.

– Začudio me taj narativ, ali ne bismo smjeli iskazati nikakvu zabrinutost, jer BiH ne prijeti nikakva opasnost. Oružje samo donosi zlo, a to vidimo na ruskoj agresiji na Ukrajinu – rekao je Grlić Radman u Vitezu koji je u ovu bh. općinu doputovao povodom promocije knjige “Diplomatska oluja” nekadašnjeg šefa hrvatske diplomatije Mate Granića.

Odbio je prigovore da se Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja u BiH.

– Odbijam takvu ocjenu ili procjenu. Hrvatska se nikada nije miješala niti se želi miješati. Mi problematiziramo položaj Hrvata u BiH ako je zanemaren i ako je izborni zakon diskriminatoran. Hrvati u BiH moraju imati sva prava kao i svi građani – rekao je.

Dodao je kako “Hrvati nemaju svog legitimnog političkog predstavnika u Predsjedništvu BiH budući da je izabran glasovima bošnjačkih birača”.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79