Grlić Radman: Pokušaj Vučićevog dolaska je samo provokacija

Ministar Grlić Radman je izjavio kako je MVEP neslužbeno, preko nestandardnih kanala diplomatske komunikacije saznao da predsjednik Vučić ima namjeru danas posjetiti Jasenovac i Pakrac, što je nazvao neprihvatljivim.

Vlada Republike Hrvatske zabranila je ulazak predsjednika Srbije u Hrvatsku s ciljem posjete Jasenovcu zbog zaobilaženja standardnih diplomatskih protokola od srbijanske strane, izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o svom posjeti spomen-području Jasenovac, ali i Pakracu, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je vanrednu konferenciju za medije ispred Ministarstva vanjskih i evropskih poslova (MVEP).

Službeni kanali
Ministar Grlić Radman je izjavio kako je MVEP neslužbeno, preko nestandardnih kanala diplomatske komunikacije saznao da predsjednik Vučić ima namjeru danas posjetiti Jasenovac i Pakrac, što je nazvao neprihvatljivim.

Ministar Grlić Radman je naveo dio diplomatske note koja je u petak uručena Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, u kojoj se ističe da je svaki posjet stranih dužnosnika potrebno najaviti putem službenih kanala te kako je od hrvatske strane “neprihvatljivo i nedobronamjerno shvaćeno” zaobilaženje službenog protokola od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Takav posjet nije iskren, nije odavanje pijeteta žrtvama, nego je motiviran unutarpolitičkim potrebama unutar Srbije uoči formiranja vlade – ocijenio je hrvatski ministar.

Srbija se još uvijek nije suočila s prošlošću
Dodao je kako se Vlada RH, unatoč ovakvim provokacijama, i dalje zalaže za normalizaciju i razvijanje dobrih odnosa sa Srbijom.

– Žrtve su ovdje sredstvo, a ne cilj – poručio je Grlić Radman i dodao:

– Srbija se još uvijek nije suočila s prošlošću, ni 30 godina nakon završetka Domovinskog rata.

Hrvatska otpravnica u ambasadi u Srbiji pozvana je danas u srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova kako bi joj se uručila diplomatska nota na ovu temu, no notu je odbila primiti, naveo je Grlić Radman.

Nakon zabrane koju je Hrvatska izrekla srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin najavio je kako se od danas službeno uvode posebne mjere ulaska hrvatskih dužnosnika u Srbiju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79