Grlić Radman u posjeti BiH: Položaj Hrvata bitan za stabilnost ove zemlje

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman u službenoj je posjeti Bosni i Hercegovini. Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju u Križančevu Selu uputio se ka Guča Gori. Planom posjete je planirano da se Grlić Radman sastane s predstavnicima lokalne zajednice u Vitezu.

Nakon polaganje cvijeća na spomen-obilježju u Križančevom Selu šef hrvatske diplomatije nakratko se obratio novinarima. Između ostalog, kazao je da podržava cjelovitu Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu, ali isto tako podsjetio na značaj legitimnog predstavljanja, za koji se zalaže. Hrvatska je najpouzdaniji partner Bosne i Hercegovine, rekao je Grlić Radman.

U interesu je svih političara širiti poruke koje doprinose miru zarad evropskih vrijednosti kojima svi težimo, dodao je. Jačanje dobrosusjedskih odnosa također je jedna od tema o kojoj će razgovarati, rekao je Grlić Radman.

On je naveo da je, s obzirom na geopolitičko stanje, Hrvatskoj u interesu stabilna i bezbjedna BiH, ističući da je položaj hrvatskog naroda i te kako važan za stabilnost te zemlje.

Političku situaciju u našoj zemlji je također prokomentarisao – želi, kaže, vidjeti mir, napredak, a zato su odgovorni svi lideri u našoj zemlji.

On se u Bosni i Hercegovini, koju je nazvao svojim drugom domovinom, kaže, osjeća sigurnim. Treba izbjegavati govor mržnje i raditi na edukaciji mlađih generacija, poručio je.

Hrvatski ministar i sutra ostaje u našoj zemlji. Kako je najavljeno, ujutro su planirani sastanci hrvatske i bosanskohercegovačkih izaslanstava. Između ostalog, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH sastat će se s ministricom Biserom Turković. Nakon toga, razgovarat će i s vjerskim zvaničnicima, među ostalim, i kardinalom Vinkom Puljićem.

Svoju posjetu našoj zemlji nastavit će sastancima u Mostaru, najprije s gradonačelnikom Mostara, nakon toga također s predstavnicima nekih od vjerskih zvaničnika.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79