Grlić Radman: Ukrajina je bila najvažnija tema, svaka članica EU mora poslati oružje ovoj zemlji

U Briselu je jučer održan sastanak predstavnika zemalja članica Unije s posebnim naglaskom na pomoć oružja koje joj je ukrajinskoj vojsci neophodno u borbi za oslobađanje svoje teritorije.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman učestvovao je na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU te na Evropskom humanitarnom forumu, kao i Šuman forumu za sigurnost i obranu.

“Ukrajina je bila najvažnija tema, koja opterećuje ne samo EU već i cijelu demokratsku međunarodnu zajednicu. Razgovarali smo kako još više uputiti i stvoriti pretpostavke za još snažniju pomoć Ukrajini”, rekao je Grlić Radman novinarima nakon sastanka.

Smatra da se svih 27 zemalja članica evropskog bloka mora snažno uključiti u pomoć Kijevu, dodavši da se videovezom sastanku pridružio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba koji je zatražio pomoć u naoružanju i streljivu.

“Sve zemlje se moraju snažno uključiti i u skladu sa vlastitim zalihama i kapacitetima, pomoći Ukrajini u pravednoj borbi za slobodu i oslobađanje teritorija”, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da se paralelno sa sastankom Vijeća za vanjske poslove EU odvijala i donatorska konferencija za Tursku i Siriju i podsjetio da je Hrvatska do sada za Tursku izdvojila 5.5 miliona eura, a 600.000 eura za Siriju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79