Grujičić: Bojkot sjednice bošnjačkih odbornika je bez razloga

Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica, kazao je kako je bojkot sjednice bošnjačkih odbornika bez razloga jer se u “Rezoluciji nijednom rečenicom ne umanjuje bilo koja žrtva iz reda drugog naroda”. Istakao je kako ona “osuđuje zločine nad svim narodima, uključujući nad Srbima”. Ponovo je komentirao rad sudova u Hagu.

“Interes je da ovdje svako od predstavnika naroda prihvati da su i na drugoj strani stradali Srbi ili Bošnjaci. Da jednostavno kroz to prihvatimo da se na teritoriji Opštine Srebrenica ili cijele BiH desio zločin nad svim narodima i da za te zločine trebaju odgovarati svi oni koji su to radili. Naravno, uz dokaze i istinu. Jer međuanrodni sudovi koji su do sada dijelili tu kvazi pravdu su dokazali da nisu sudovi koji su formirani da dijele pravdu nego su sudovi koji su fomirani uglavnom da sude srpski narod i da kvalifikaciju rata definišu kao genocid”, rekao je Grujičić.

Ćamil Duraković: Javnost treba da zna gdje su bošnjački odbornici bili danas

“Umanjivanje žrtava”

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Srebrenice, kazao je kako su pokušali umanjiti značaj 11. jula i bošnjačke žrtve.

“Bilo je godina kada se komemorativna sjednica održava na dostojanstven način i kada su svi odbornici na 10. juli odavali počast svim nevino ubijenim žrtvama proteklog rata. Nažalost mi smo svjedoci, posebno proteklih godina, uzet ću od 2016. godine, kada se intenzivira institucinalni pritisak negiranja, umanjivanja, relativiziranja naših žrtava i genocida. Tako se deislo 2. jula na tematskoj sjednici koja je bila posvećena Budžetu koju snaše kolege iz sprksih stranaka zloupotrijebile i po tekućim pitanjima nametnule REzoluciju o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku. Kao normalni ljudi ne umanjujemo žrtve bilo čije. Međutim, kada koristite žrtve kako bi umajili bošnjačke žrtve i 11. juli onda vam to postaje degutantno s moralnog, a ne političkog aspekta“, rekao je Duraković.

Podsjetimo, jutros je u sali Skupštine održana komemorativna sjednica kojoj nisu prisustvovali bošnjački odbornici. Oni su počast svim žrtvama odali u Potočarima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79