Grujičić u Beogradu: Bošnjake optužio za protjerivanje Srba iz Srebrenice pa citirao ef. Kavazovića (VIDEO)

Najavili su da će biti organizovan prijevoz iz Srbije za glasanje na izborima u Srebrenici te su one koji imaju pravo glasa, pozvali da se opredijele i za neku od srpskih lista.

Predstavnici Koalicije za Srebrenicu, na čelu sa zajedničkim kandidatom za načelnika Srebrenice Mladenom Grujičićem, održali su u Beogradu pres-konferenciju kao dio predizborne kampanje za lokalne izbore 15. novembra.

Oni su pozvali građane iz te općine koji žive u Srbiji, a imaju pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima u BiH, da glasaju za njihovog zajedničkog kandidata za načelnika.

Najavili su da će biti organizovan prijevoz iz Srbije za glasanje na izborima u Srebrenici te su one koji imaju pravo glasa, pozvali da se opredijele i za neku od srpskih lista.

Grujičić je iznio brojne optužbe na račun Bošnjaka, a press u Beogradu iskoristio je kako bi predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio, a srbijansku javnost “preplašio” da će, ukoliko Bošnjaci pobijede u utrci za načelnika, ponovo biti aktivirane presude, odnosno tužbe koje je država BiH podnosila protiv Srbije.

– Mi smo poslije rata bili taoci jedne politike koja nas je vraćala u prošlost i na taj način zavađala i stvarala sve dublji jaz između Bošnjaka i Srba koji tamo žive, a na taj način i između Srba i Bošnjaka u cijeloj BiH, jer se ta visoka politika prelamala u Srebrenici – kazao je Grujičić.

Hvalio se i “ekonomskim rezultatima, otvaranjima radnih mjesta” te da su “Srbi stabilizovali Srebrenicu”.

– Pokrenuli smo mnoge značajne projekte koji će razviti Srebrenicu i da pokažu da Srebrenicom mogu vladati Srbi – kazao je Grujičić.

Iskoristio je priliku da podsjeti na izjavu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, koji je 2016. godine javno poručio da je haram ne glasati u Srebrenici i “da se ne smije dozvoliti da Vlah vlada Srebrenicom”.

– Pokazalo se da smo mi učinili mnogo bolje uslove za sve građane Srebrenice – istaknuo je, a onda, iako cijeli svijet zna da zbog genocida nema prijeratnih Bošnjaka Srebrenice, bez imalo srama i odgovornosti rekao sljedeće:

– Srebrenicom je uvijek vladala manjina, zahvaljujući glasovima putem pošte i iz odustva dobijali više glasova, iako na terenu živi većinski srpsko stanovništvo. Pozivamo sve koji su na različite načine protjerani iz Srebrenice, a nisu izvadili svoja dokumenta tamo, da to urade i glasaju za svoje predstavnike u Srebrenici. Cilj nam je kontinuitet naše vlasti kako bismo realizovali sve projekte i stvorili uslove za povratak ljudi u Srebrenicu – rekao je on, piše “Faktor”.

Optužio je Bošnjake za progutane milijarde u Srebrenici, da su vodili politiku da izgleda kao da je još rat.

Očekivano, niti jednom nije spomenuo genocid, zločine, Potočare, 8.372 zvjerski ubijena Srebreničana, protjerane Bošnjake koji ne da se ne vraćaju na svoja prijeratna ognjišta, već od 2016., kada je on došao za načelnika, zajedno sa Srbima masovno napuštaju ovaj grad.

Poručio je da su ovo historijski izbori te dao i pojašnjenje.

– Imamo najavu Bošnjaka da će, ako pobijede, vratiti Srebrenicu u devedesete, a to je proglašenje genocidnim srpski narod, genocidnom Republiku Srpsku, vratiti sve presude koje su bile pokrenute protiv Srbije i sve rezolucije koje su bile nekad aktuelne, a to je izdvajanje Srebrenice iz RS-a. Druga strana nije željela Srbe u Srebrenici, činila je sve da Srbi odu iz Srebrenice i u tome su u velikoj mjeri uspjeli – naveo je Grujičić, baš kao da je Srebrenica negdje drugdje, a nije u entitetu Republika Srpska, u kojem neprikosnoveno vladaju SNSD i Milorad Dodik.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79