Grupa građana Goražda, nezadovoljna općim stanjem, organizirala proteste

Neformalna grupa građana drugi put organizirala je proteste na Mostu Alije Izetbegovića u centru Goražda.

Nedavne poplave u tek rekonstruiranoj ulici Kulina-bana bile su kap koja je prelila čašu nezadovoljstva građana, koji su novim skupom od vlasti zatražili da Goražde ponovo bude lijep i uređen grad, a ne kasaba na koju svakim danom sve više liči.

Građani trpe štete i nakon milionskih investicija iz kredita koji će godinama otplaćivati, grad ostaje bez drvoreda, pješačke površine su uzurpirane, česti su nestanci vode, problem odlaganja smeća nikada nije riješen, a za probijene rokove niko ne odgovara. Ovo su samo neki od problema na koje upozoravaju nezadovoljni stanovnici.

– Nemamo mi vremena da nabrojimo sve stvari koje nam smetaju. Puno je toga. Ukratko, loša infrastruktura, loša komunalna politika, taj „saudijski kredit“, koji zvuči kao neko mitsko biće kojim ćemo plašiti djecu. Samo da postavimo pitanje, kada će i ko odgovarati za sve probijene rokove i kada ćemo mi to početi vraćati i od čega. Što nas je manje ovdje svakim danom, to je veća količina novca po glavi stanovnika koji ćemo morati da vratimo – kaže Amar Imamović.

– ”Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost“, „Gdje se narod boji svoje vlasti, tu je tiranija“, „Ako nismo zajedno, visit ćemo odvojeno“ – samo su neke od poruka ispisanih na gradskom mostu. Ovo je pipanje pulsa, koliko nas ima koji smo ostali u gradu, a da kritički promatramo situaciju i aktuelne odluke vlasti – kaže Amela Džafović.

– Ipak nas ima. Jedini cilj ovakvih okupljanja je stvoriti kritičnu masu, dovoljno jaku, da bude korektiv ovoj i ovakvoj vlasti. Oni rade to što rade već decenijama, u međuvremenu su stasale cijele nove generacije i slobodno možemo reći da je ova kasaba, koliko god liči na kasabu, ipak grad koji ima svoje građane koji mogu da kažu da nešto nije uredu. Konstantno ćemo nastaviti upozoravati na netransparentnost trošenja sredstava. Hoćemo da znamo gdje su naši novci. I druga stvar koja nas jako boli su nepotizam i korupcija – ističe Džafović.

Skupu je prisustvovalo i nekoliko vijećnika opozicionih partija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79