Grupa koja je osumnjičena za pljačke benzinskih pumpi u Srednjobosanskom kantonu ostaje u pritvoru

Općinski sud u Kiseljaku je u vijeću sastavljeno od trojice sudija na prijedlog o produženju pritvora Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona donijelo Rješenje kojim se osumnjičenima H.N. (1972), Ć.A. (1989) , Š.A. (1982) , Š.A. (1979) , I.M. (1980) , D.E. (1985) i E.DŽ. (1977) produžava mjera pritvora za još dva mjeseca.

Nakon što je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret vijeće je našlo da je prijedlog za produženje pritvora osnovan i u pogledu razloga zbog kojih je tužilaštvo predložilo produženje mjere pritvora prema osumnjičenima, a koji su propisani odredbom člana 146. stav 1. tačka b) i c) Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine odnosno jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmjeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te iz razloga jer naročite okolnosti okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Podsjećamo, osumnjičeni su na području Srednjobosanskog kantona kao i drugih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine izvršili više krivičnih djela protiv imovine i krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Osumnjičeni su kao grupa tokom 2020. godine, prema prikupljenim informacijama na prostoru Srednjobosanskog kantona izvršili najmanje 6 napada na benzinske pumpe kojom prilikom su otuđili novac u iznosu od oko 70.000 KM i otuđili najmanje 6 motornih vozila koja su koristili pri izvršenju krivičnih djela.

Istraga se intezivno nastavlja u predmetu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79