Grupa migranata lutala 20 dana do BiH: Šumom iz Crne Gore stigli u Goražde

Oko 60 migranata iz Afganistana među kojima su žene, djeca i starije osobe nakon više od 20 dana lutanja stiglo je iz pravca Crne Gore u Goražde.

Navodno su iz Albanije prešli u Crnu Goru, a potom u BIH, te nakon dužeg hodanja šumama stigli do Goražda. Trenutno se nalaze pred kancelarijom Odjela za strance u krugu MUP-a BPK Goražde.

Kako su kazali za portal Klix u MUP-a BPK Goražde, među migrantima je 22 malodobne djece. Umorni i izgladnjeli čekaju da ih službenici Odjela za strance evidentiraju te ih proslijede u prihvatni centar u Hadžićima.

U Goraždu ne postoji bilo kakav prihvatni centar, procedura za ovu populaciju je takva da se migranti evidentiraju, a potom upute u Azilantski kamp u Hadžićima.

U međuvremenu migrantima su se za obroke pobrinuli goraždanski policajci. Redovno to čine u ovakvim situacijama, skupljajući novac između sebe kako bi im omogućili bar jedan obrok.

Nezvanično, u narednom periodu se očekuje i veći priliv migranata, a ovako kompleksne probleme neće moći rješiti tek humanost goraždanskih policajaca koji su spemni izdvojiti novac za njihove obroke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79