Guardian: Preminuo čovjek koji je dva puta odbio Real Madrid

 

Vijest o smrti legendarnog Ivice Osima stigla je i na naslovnicu čuvenog britanskog lista The Guardiana, čiji se novinar Jonathan Wilson prisjetio razgovora s legendarnim Švabom, opisavši ga kao trenera koji je dva puta odbio slavni Real Madrid.

Wilson se u svom tekstu osvrnuo na susret s Osimom u Sarajevu koji je već tada imao ozbilljne zdravstvene probleme nakon moždanog udara koji je pretrpio.

“Glas mu je bio slab, blijede oči suzne, ali kad smo se tri sata kasnije oprostili, to je bilo samo zato što sam morao ići na aerodrom. Bilo je to 2009. godine”, navodi autor, uz opasku da je Osim govorio s karakterističnom rječitošću, promišljenošću i veoma direktno.

Švabo se u pomenutom razgovoru dotakao igranja za reprezentaciju Jugoslavije koja je senzacionalno pobijedila Englesku u polufinalu Evropskog prvenstva 1968. godine u Firenci, a objasnio je i šta je najveći nogometni nedostatak Japana kojeg je predvodio kao selektor.

“Sve su pokrili s punom pažnjom i znaju sve što im treba, ali to jednostavno nemaju. Imaju kompleks inferiornosti, a također se ne može kupiti tradicija. Nema rizika, nema improvizacije, a nogomet ne može postojati bez toga. S druge strane, u Japanu je vrlo lako raditi jer disciplina je sveprisutna. Ali, možda to i nije tako dobro, jer ‘ubija’ trenera. Neizbježno počinjete gubiti ideje i autoritet. Ne želite izazivati ​​krize, ali problemi su vam potrebni kako biste mogli stvoriti rješenja. Najvažnija stvar u Japanu je natjerati ih da misle svojom glavom, a ne tuđom”, pričao je tada veliki nogometni filozof Ivica Osim.

Autor teksta navodi da mu je Osim pričao kako je dva puta odbio Real, a zatim i o slavnim godinama u austrijskom Šturmu, s kojim je, kao malim klubom, stigao do nastupa u Ligi šampiona.

Osim je, autor navodi, s beskrajnom tugom govorio o ratu. Tada je bio selektor Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu 1990. godine, koju je zaustavila Argentina u četvrtfinalu nakon penala.

“Reprezentacija je bila daleko, daleko, bolja od zemlje u kojoj smo živjeli. Bilo bi utopijski žaliti za tom generacijom igrača, a ne pričati o tome šta se poslije dogodilo. Mnogo ljudi je ubijeno. Zemlja je uništena. Ponekad postoje stvari koje su važnije od nogometa”, kazao je Osim.

“Razmišljam o tome šta bi se moglo desiti da smo prošli Argentinu. Možda sam optimista, ali se u privatnoj iluziji pitam šta bi se desilo da je Jugoslavija igrala u polufinalu ili finalu, šta bi se desilo sa državom. Možda rata ne bi bilo da smo osvojili Svjetsko prvenstvo. Ne mislim da bi se stvari na taj način promijenile, ali ponekad sanjate o tome šta se moglo dogoditi”, rekao je legendarni as sa Grbavice.

Na kraju teksta autor zaključuje da je nogomet bio Osimov život. Nije mu se sviđalo mnogo toga u što se nogomet pretvorio, ali ipak ga je još uvijek volio, zbog radosti koju je igra nudila i odnosa koji se mogao izgraditi između vrlo različitih ljudi.

“Bio je, prije svega, čovjek nogometa”, poentirao je novinar The Guardiana.

Podsjetimo, Osim je preminuo jučer u 81. godini života. Smrt ga je zatekla u 10:00 sati u Grazu gdje je živio posljednjih nekoliko godina piše Klix.

 

Cijeli članak pročitajte ovdje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79