Regija BiH Gubitak iz 2019. godine: Nakon kupovine kablovskih operatera u Srbiji i BiH,...

Gubitak iz 2019. godine: Nakon kupovine kablovskih operatera u Srbiji i BiH, Telekom Srbija se zadužio za 200 miliona eura

Kompanija Telekom Srbija emitovala je svoje prve korporativne obveznice u iznosu od 23,5 milijardi dinara (oko 200 miliona eura).  

Narodna banka Srbije saopćila je da je Telekom Srbija to učinio u skladu sa odlukom Skupštine akcionara donijetom 15. septembra, piše biznisinfo.ba.

Obveznice su emitovane sa rokom dospijeća od pet godina i po kamatnoj (kuponskoj) stopi ispod 4 posto. U obrazloženju odluke navedeno je da se obveznice izdaju “s ciljem finansiranja poslovnih potreba kompanije, uključujući refinansiranje postojećih finansijskih obaveza i finansiranje unapređenja poslovnih aktivnosti”.

Nakon serije preuzimanja kablovskih operatera neto dug kompanije je na kraju 2019. godine dostigao 1,15 milijardi eura.

BiznisInfo podsjeća da je Telekom Srbija vlasnik banjalučkog Mtela, koji je i u BiH u posljednje vrijeme proveo seriju akvizicija, odnosno preuzimanja drugih kompanija. Preuzeli su bh. kompanije Blicnet, Telrad net, Elta Kabel i Financ, a odranije je u njihovom sastavu sarajevski Logosoft.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79