Gume i kamenje na cesti, policija ne dozvoljava prolaz

Rastu tenzije uoči najavljenog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju. Atmosfera je dovedena do usijanja. Sigurnosna situacija je zabrinjavajuća.

 

Grupa građana je blokirala magistralni put Podgorica – Cetinje.

Oni su probili blokadu koju je policija postavila na kružnom toku na ulazu u Cetinje, a onda po putu posuli kamenje, postavili gume i kontejnere kako bi spriječili prolaz ka Cetinju srpskom patrijarhu Porfiriju i mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju. Policija se nakon toga povukla.

Pozivam sve građane Crne Gore, svih vjera i nacija i političkih opcija, kao što sam to uvijek činio, da zajedno doprinesemo očuvanju mira, stabilnost i multietničkog sklada, da odgovorno zaštitimo život i zdravlje svakog građanina, kao i pravo na različitost, kao naše najveće bogatstvo, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

– Pozivam i premijera Zdravka Krivokapića da ne insinuira, da održi obećanje koje je dao juče da Vlada garantuje sigurnost svima, preuzimajući odgovornost na sebe za sva dešavanja, pošto Vijeće za nacionalnu bezbjednost kojim je predsjedavao nije zabranilo javna okupljanja.

Policija je blokirala izlaz iz Podgorice u Donjoj Gorici, kilometarske su kolone vozila.

Uoči današnjih protesta, par policajaca su skinuli uniformu, te prešli kod građana koji su blokirali prilaze Cetinju, iz pravca Podgorice i Budve, kako bi onemogućili dolazak patrijarha Porfirija i sveštenstva SPC, na ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.


Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić pozvao je mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija da odustane od čina ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

– Gospodine Mićoviću, uvaženi mitropolite crnogorsko-primorski, molim Vas da još jednom mudro razmislite i uzmete u obzir sve potencijalne posljedice i nenadoknadivu štetu koju bi Vi i crkva koju predstavljate, ali i svi mi koje nazvaste ,,braćom”, iako možda ne dijelimo u potpunosti isti vrijednosti sistem, mogli pretrpjeti ukoliko do kraja budete istrajavali u prvobitnom naumu i dodatno usijali već alarmantnu situaciju na Cetinju – naveo je Adžić na Facebooku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79