GV Tuzla: Djeca oboljela od dijabetesa mogla bi ostati bez obećane pomoći

Na sjednici Gradskog vijeća Tuzla, koja je u toku, vodi se žustra rasprava o dodjeli sredstava za udruženje djece oboljele od dijabetesa “Novi horizonti.”

Ovo udruženje je, prema odluci od 25. februara, trebalo da dobije 38 000 KM koja bi njihovim korisnicima olakšala kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi bezbolnim senzorskim putem.

Međutim, problem je iskrsao jer je Statutarna komisija ovo protumačila kao vid diskriminacije prema ostaloj djeci.

Iako sjednica još uvijek traje, uspjeli smo dobiti komentar Damira Muratovića, gradskog vijećnika ispred SD-a:

“Ono što danas imamo na djelu jeste da vladajuća pozicija želi ukinuti 38 000 KM, što je dio sredstava koje su budžetom dobili korisnici udruženja “Novi horizonti”. Radi se o senzorima za bezbolno i brzo vađenje krvi za djecu i omladinu oboljelu od dijabetesa. Dva mjeseca nakon jednoglasne odluke koja je prošla, imamo situaciju danas da oni bukvalno žele minimizirati tu budžetsku stavku, pod izgovorom diskriminacije za svu djecu oboljelu od dijabetesa. Ovo je nečuveno, ja mislim da u historiji demokratije nije zabilježeno da se budžetska stavka odlukom statutarne komisije, koja je nadležna za pravna pitanja, bavi ekonomskim pitanjima i pokušava ugroziti prava djece i osoba oboljelih od dijabetesa.”

Admir Čavalić, član Progresivnog bloka ispred SBB-a, također je dao svoje mišljenje o ovoj stavki dnevnog reda:

“Mi smo prije par mjeseci jednoglasno usvojili amandman da se 38 hiljada KM prebaci udruženju Novi horizonti kako bi djeca bezbolno vadila nalaze putem senzora, koja boluju od dijabetesa. To je jedna humana gesta, samo je problem što je to predložio jedan od predstavnika opozicije. Sada nam dolazi informacija kako statutarna komisija, koja nema veze sa ekonomskim pitanjima, kaže da to ne može tako zato što je to diskriminacija prema ostaloj djeci. U tom smislu je svaka budžetska stavka diskriminatorska. Kao čovjek i ekonomista sam pogođen, a posebno kao roditelj u smislu sudbine ove djece.”

Sjednicu možete gledati OVDJE.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79