Hadžagića šutali i skakali po njemu, polomili mu rebra, razderali pluća…

Tužilaštvo Kantona Sarajevo objavilo je detalje iz optužnice protiv trojice pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kojom ih tereti za zlostavljanje u službi, a koje je za posljedicu imalo smrt 37-godišnjeg Adnana Hadžagića iz Sarajeva.

Optužnica je potvrđena protiv policajca Kemala Hrve, koji se tereti da je kao službena osoba u obavljanju službe drugog zlostavljao i nanio mu lakše tjelesne povrede, dok su policajci Adnan Karaman i Džemal Hadžiabdić optuženi da su drugom nanijeli teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo, kao i drugog zlostavljali nanijevši mu teške povrede i duševne patnje.

Radi se o policajcima koji su u sarajevskom naselju Vratnik učestvovali u policijskoj interveniciji, odnosno potjeri za vozilom u kojem su se nalazili Adnan Hadžagić, Enes Kozić i Haris Zuko, za kojim je odranije bila raspisana potraga zbog razbojništva.

Prema navodima iz optužnice, nakon što je policija pokušala zaustaviti “golf 3” u kojem su se nalazili, oni su se oglušili o naredbu i došlo je do sudara njihovog vozila sa policijskim vozilom.

U namjeri da pobjegnu, Hadžagić, Kozić i Zuko izašli su iz vozila i krenuli bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan, dok su policajci Kemal Hrvo i Adnan Karaman potrčali za njima.

Nakon što su sustigli Enesa Kozića, on je fizički napao policajca Hrvu i nanio mu fizičku povredu, nakon čega ga je on savladao i stavio mu liseice.

Nakon toga, kako se navodi u optužnici, policajac Hrvo je Koziću, iako je Kozić bio vezan i onemogućen da pruži otpor, nanio više udaraca nogama obuvenim u čizme u predjelu glave, usta, lijeve strane grudnog koša i potkoljenica, nanijevši mu pritom lakše tjelesne povrede u vidu krvnih podljeva na dijelovima tijela po kojim ga je udarao.

Policajac Adnan Karaman se tereti da je u nastavku potjere za Adnanom Hadžagićem i Harisom Zukom, sustigao Hadžagića, koji je prilikom bježanja pao, pa tako nije mogao pružiti otpor jer se nalazio u nižem položaju tijela. On mu je, prema optužnici, “nanio više udaraca nazuvenim stopalom zamahnute noge, kao i tvrdim zamahnutim mehaničkim sredstvom, a potom šutiranjem, kao i snagom zamaha jakog intenziteta u predjelu trupa”, a potom pozvao Hitnu pomoć i udaljio se u pravcu gdje se nalazi policajac Kemal Hrvo.

Nakon toga je na mjesto događaja stigla policijska patrola u kojoj su se nalazili policajci A. Č., E. S. i Džemal Hadžiabdić, pripadnik PS Centar. On je, vidjevši Hadžagića, koji se nalazio u bespomoćnom čučećem položaju jer je već bio povrijeđen, iako svjestan da mu on ne može pružiti otpor, prišao mu, psujući mu Boga i majku, nogama obuvenim u čizme udario Hadžagića u gornji dio grudnog koša usljed čega on pada na leđa.

Kako se navodi u optužnici, policajac Hadžiabdić tada nastavlja da udara nogama Hadžagića u stomak i prsa, nakon čega se penje na njega i objema nogama mu skače po gornjem dijelu tijela.

Usljed svega toga, kako je dalje navedeno u optužnici, Hadžagić je zadobio brojne povrede po cijelom tijelu, između ostalog, serijski prelom rebara s obje strane, prelom grudne kosti između rebara, prelom nastavka četvrtog grudnog kralješka, kao i teške povrede opasne po život u vidu rascjepa tkiva desnog i lijevog plućnog krila, sa posljedičnim krvarenjem u grudnu šupljinu, razdor tkiva lijevog bubrega sa krvarenjem u trbušnu šupljinu i posljedično iskrvarenje.

– Usljed ovih povreda je A. H., tokom pružanja medicinske pomoći, preminuo u kolima Hitne pomoći u ulici Vratnik Mejdan, gdje je u 1,10 sati konstatovana smrt A.H.- navedeno je u optužnici, čiji kompletan sadržaj možete pročitati ispod.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79