Hadžibajrić i Mandić podnijeli apelaciju protiv Kapidžića Ustavnom sudu BiH

Sarajevske općine Centar i Stari Grad podnijele su apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom.
Kako kažu u zajedničkom saopćenju iz ovih općina, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je jednostrano, proizvoljno i bez učešća apelanata te bez valjanog pravnog osnova donijela odluku o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom, kojom se uža gradska jezgra općina Centar i Stari Grad proglašava historijskim urbanim krajolikom.

Podsjećanja radi, na čelu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika nalazi se Faruk Kapidžić , koji je odranije poznat po sukobima s općinskim načelnicima. Jedan od slučajeva bio je blokiranje projekta rekonstrukcije Trga oslobođenja – Alija Izetbegović, a najnoviji je onaj s rekonstrukcijom vodovodnih cijevi u ulici Mis Irbina. Zbog ovih poteza Kapidžić je došao u sukob s načelnicima općina Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem i Centar Srđanom Mandićem.

“Obuhvat historijskog urbanog krajolika odnosi se na cjelovit prostor koji uključuje prostor nacionalnih spomenika koji su kao takvi već proglašeni pojedinačnim odlukama komisije, prostor nacionalnih spomenika koji se nalaze na Privremenoj listi nacionalnih spomenika, prostor između navedenih spomenika te zaštitni prostor. Osporavanom odlukom je predviđeno da o svim zahvatima u ovako širokom prostoru odlučuje Federalno ministarstvo prostornog uređenja te da za svaki pojedinačni slučaj zahvata u prostoru postoji obaveza pribavljanja mišljenja komisije o usklađenosti, a sve do donošenja jedinstvenog prostorno-planskog dokumenta za koji nije utvrđen rok donošenja”, stoji u saopćenju.

Također, navodi se, osporavanom odlukom je utvrđeno da se svi propisi, razvojno-planski dokumenti i drugi akti, koji su u suprotnosti s odlukom, stavljaju van snage.

“Na ovaj način je najveći dio prostora, odnosno teritorije koju administrativno pokrivaju apelanti kao jedinice lokalne samouprave, koji je najintenzivnije naseljen i na kojem se odvija najveći dio životnih i privrednih djelatnosti u potpunosti onemogućen u provođenju već donesenih razvojno-planskih dokumenata, raspolaganju i korištenju imovine, prostornom planiranju i planiranju daljeg razvoja lokalne zajednice, ali su direktno ugrožena prava na imovinu i širokom korpusu fizičkih i pravnih osoba koje imaju imovinu na ovom području”, istakli su iz ovih općina.

Pri tome su istakli činjenicu da Federalno ministarstvo prostornog uređenja objektivno nije u mogućnosti provesti sve aktivnosti predviđene osporavanom odlukom, kako iz razloga nedostatka kadrovskih kapaciteta, tako i zbog nepostojanja odgovarajuće pravne regulative na nivou Federacije BiH, koja bi regulisala sve aktivnosti i privredne djelatnosti na području jedne općine piše Klix.

“Shodno navedenom, proizvoljnom i neutemeljenom odlukom komisije, potpuno suprotno mandatu i cilju zbog kojeg je komisija uspostavljena odredbama Aneksa 8. Opšteg okvirnog sporazuma za mir, izvršen je direktan prijenos ustavnih i zakonskih nadležnosti apelanata na više nivoe vlasti, potpuno ili djelomično ograničeno pravo mirnog uživanja imovine i raspolaganja njom apelanata kao jedinica lokalne samouprave, tako i širokog korpusa fizičkih i pravnih osoba koje su vlasnici dobara u ovako širokom prostoru, čime je učinjena gruba povreda prava iz Ustava BiH i protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, kao i niz zakonskih propisa kojim je zaštićeno pravo na imovinu, odnosno strogo definisani uslovi pod kojima to pravo može biti ograničeno”, zaključeno je u saopćenju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79