Hadžibajrić najavio rekonstrukciju Trga Alija Izetbegović, odustao od gradnje garaže

Načelnik općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić (NES) je najavio rekonstrukciju Trga oslobođenja – Alija Izetbegović koji se nalazi u centru grada. Definitivno je odustao od gradnje podzemne garaže.

Kako su saopćili iz Općine Stari grad, rekonstruisat će se plato, ali zadržat će se postojeće zelene površine, spomen-obilježja, biste bosanskohercegovačkih književnika, šahovski plato i drugi sadržaj. Poručio je da će im u rekonstrukciji pomoći turska Općina Fatih.

“Razmatrajući sve opcije i prijedloge koji su nam upućeni nakon najave izgradnje podzemne garaže na Trgu Alije Izetbegovića, odlučili smo se za ono rješenje koje će svima biti najprihvatljivije. Uz podršku naše pobratimske Općine Fatih iz Turske, radit ćemo rekonstrukciju trga, uz zamijenu dotrajalih ploča. Imali smo u opciji dva projekta, jedan je uključivao podzemnu garažu, a drugi, koji smo napravili još prije nekoliko godina, uključivao je samo rekonstrukciju platoa. Odlučili smo se za drugu opciju i pronašli donatore, te zvanično mogu najaviti da nam za 20-ak dana u posjetu dolazi načelnik općine Fatih Ergun Turan kada ćemo potpisati sporazum o saradnji. Oni će u potpunosti finansirati ovaj projekat”, izjavio je Hadžibajrić.

Kako su naveli iz ove lokalne zajednice, zahvaljujući odličnim odnosima koje načelnik Hadžibajrić održava sa načelnicima pobratimskih općina iz Turske, u Starom Gradu realizovani su mnogi kapitalni projekti uz ogromnu finansijsku podršku upravo tih općina.

“Općina Osmangazi izdvojila je 600.000 KM za rekonstrukciju Baščaršijskog trga. Grad Bursa i Općina Osmangazi zajedno sa svojim privrednicima finansirali su restauraciju parka At mejdan i izgradnju Bakr-babine džamije iznosom višim od million KM. Izgradnju Balkanskog mevlevijsko-istraživačkog centra na Kovačima finansirala je pobratimska Općina Selcukly Konya sa 1,25 miliona KM. Općina Silivri je 2015. finansirala sa 50.000 KM rekonstrukciju krova na Osnovnoj školi “Saburina”, a 2011. na Obhodži je izgrađen most Bosansko-turskog prijateljstva za koji je Turska vojna misija u BiH izdvojila 100.000 KM. Pobratimska Općina Fatih i ranije je učestvovala u projektima Općine Stari Grad. Izgradnju multifunkcionalnog sportskog terena Bijela bašča prije nekoliko godina finansirali su iznosom od 86.000 KM”, napomenuli su.

Podsjećamo, gradnji garaže ispod Trga oslobođenja – Alija Izetbegović usprotivio se veći broj građana, a bili su nezadovoljni prije svega zbog uklanjanja dijela višedecenijskog drveća. Tome su usprotivila i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Ona nije odobrila nacrt projekta za gradnju podzemne garaže.

Nakon toga su načelnici Starog Grada i Centra Srđan Mandić (NS) podnijeli apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine tražeći da ocijeni ustavnost ovakve odluke Komisije, smatrajući da ona zadire u nadležnosti lokalne zajednice. Sud je odlučio da je apelacija nedopuštena, odnosno odbacio ju je.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79