Hadžibajrić uništava staru jezgru! Hoće li Trg oslobođenja – Alija Izetbegović izgledati kao i Hilton kod Katedrale?!

Staro jezgro grada Hadžibajrić već godinama koristi kao poligon za “urbanistički i arhitektonski primitivizam” pri čemu je teritorij cijele općine žrtva i ruglo, stoji u saopćenju OO SDA Stari Grad

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić pompezno po ko zna koji put je najavio kako će “Trg oslobođenja – Alija Izetbegović u centru Sarajeva postati jedno od najreprezentativnijih mjesta u gradu i ponuditi građanima, ali i gostima grada, podzemnu garažu, višenamjenski trg, zelene površine i brojne sadržaje”, saopćeno je iz Općinskog odbora SDA Stari Grad Sarajevo.

– Hadžibajrić je izgleda zaboravio, ali građani nisu, kako je 2016. godine isto tako optimistično najavljivao da će “luksuzni hotel Hilton krasiti centar Sarajeva već krajem 2017. godine”.

Četiri godine nakon obećanja impresivne građevine u neposrednoj blizini Katedrale Srca Isusova – hotela nema. Jedino što je uradio Hadžibajrić jeste da je prodao Feroelektro i uklonio zgradu i ostavio novu ilegalnu deponiju – saopćeno je iz OO SDA Stari Grad.

– Nažalost, staro jezgro grada Hadžibajrić već godinama koristi kao poligon za “urbanistički i arhitektonski primitivizam” pri čemu je teritorij cijele općine žrtva i ruglo. Građani, ali i posjetioci ovog dijela grada svakodnevno svjedoče devastiranju stare gradske jezgre koja se odvija pod palicom trenutnog načelnika – od jeftinih građevinskih radova u jeku turističke sezone, doslovnog krpljenja ulica, nelegalnih deponija, opasnih ruševnih objekata i neočišćenih površina pa sve do reklamnih displeja na zaštićenom prostoru Baščaršije. Neophodno je ukazati ali i zaustaviti devastirani i propuste, posebno jer se dešavaju u staroj jezgri grada Sarajeva koja je pokazatelj autentičnog kulturno-historijskog naslijeđa, ali i vrijednih graditeljskih cjelina – prikaz nedjeljivog jedinstva vremena i prostora i kao takvo razglednica historije.

I dok gledamo šta se radi u Starom Gradu, čekamo obećani hotel, pitamo se hoće li i Trg Alije Izetbegovića izgledati kao sadašnji “Hilton” kod Katedrale – stoji u saopćenju OO SDA Stari Grad.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79