Hadžić: Hoće li najavljenu višemilionsku pomoć turizmu dobiti “velike ribe” ili mali porodični biznisi

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine najavila je u ponedjeljak da će do polovine novembra ove godine dodijeliti 100 miliona konvertibilnih maraka sektorima koji su osjetili najteže posljedice pandemije koronavirusa, a riječ je o turizmu, industriji, poljoprivredi, transportu i zdravstvu.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, s određenom sumnjom gleda na ovaj potez.

Post [M,D] Text - ADX / Video

– Bojim se da ovaj novac namijenjen za turizam, a prema mojim informacijama radi se o 30 miliona KM, neće doći u prave ruke. Plašim se da će se dijeliti po stranačkim linijama i pitanje ko će dobiti tu pomoć. Ne bi me iznenadilo da veći dio pomoći dobiju veliki hotelijeri, “velike ribe”, a koga briga šta će biti s malim objektima.

Recimo, u Kantonu Sarajevo imate minimalno 500 malih turističkih objekata, hostela, apartmana, malih porodičnih biznisa koji mi stalno govore da nemaju za hljeba. Ne vjerujem da će novac doći do njih, a u pitanju su stotine porodica. Na nivou BiH više od 30.000 radnika iz ugostiteljstva i turizma je dobilo otkaze ili su na čekanju. A po svemu sudeći, ni sljedeća godina neće biti značajnije bolja ako bude i uopće – kaže Hadžić.

Naš sagovornik se osvrnuo i na turističke zajednice, konkretno na ovu u Kantonu Sarajevo.

Post [M,D] Text - ADX / Video

– Od čega živi Turistička zajednica KS u vrijeme pandemije, kada nema skoro pa nikako gostiju? Od novca koji redovno uplaćujemo za promociju našeg turizma isplaćuju plaće, upošljavaju nove ljude – ističe Hadžić.

Izrazio je nezadovoljstvo odnosom vlasti tokom pandemije.

– Bilo je najava da će i vlast, kako zakonodavna tako i izvršna, baš kao i javna uprava, pokazati socijalnu osjetljivost u vanrednim oklonostima, solidarisati se s narodom i smanjiti svoja primanja. To se nije desilo. Mora se znati da ugostiteljsko-turistička branša ne znači samo hoteli, restorani, kafići… Gdje su tu proizvođači i nabavljači hrane, potrošne opreme, higijenskih proizvoda…

Post [M,D] Text - Linker

Jedna polovina građana BiH direktno ili indirektno u BiH živi od turizma. Ovo je privatna privredna grana, uplaćujemo sve obaveze redovno i zato bi se država trebala boriti da ne potonemo. A možemo vidjeti kako se zalaže za državne firme gubitaše kao što je recimo GRAS – podvlači Hadžić i dodaje da su u bh. entitetu RS pokazali više razumijevanja za ovu branšu.

Hadžić je ukazao i određene apsurde.

– Vidite, BiH je tek 10. septembra dozvolila ulazak svim strancima, uz negativan PCR test, i to kad je turistička sezona završena. A tokom cijelog ljeta Bosanci i Hercegovci su u velikom broju ljetovali u Turskoj, i nije im trebao nikakav test. Gdje je tu logika? Dalje, u zatvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje maksimalno 50 osoba. E, evo ja pitam “stručnjake”, zašto nije napravljena selekcija jer prema ovoj uredbi isto je 50 ljudi na 100 kvadratnih metara i 50 osoba na 1.000 m2. To nema smisla – smatra Hadžić za Faktor.

Post [M,D] Text - Linker
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79