Hadžić kritizira novi Zakon o zabrani pušenja: Nije adekvatan i provodiv

Hadžić kritizira novi Zakon o zabrani pušenja: Nije adekvatan i provodiv


Implementacija Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje počela je donošenjem Pravilnika o uslovima za posebne prostore za pušenje u Federaciji BiH. Ovaj pravilnik, objavljen u Službenim novinama Federacije 5. juna, stupit će na snagu 13. juna 2024. godine. Međutim, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, Amir Hadžić, iznio je kritike na račun novih pravila.

Hadžić smatra da Zakon o zabrani pušenja treba biti donesen na nivou cijele Bosne i Hercegovine, te da je nedostatak jedinstvenog pristupa političara u ovom slučaju propuštena prilika. Kao najvažniji aspekt, ističe za Bosnainfo brigu o zdravlju građana, izražavajući žaljenje zbog nedostatka angažmana Ministarstva zdravstva Federacije BiH u konsultacijama s hotelijerima i ostalim relevantnim strukama.

Hadžić također kritizira kratak rok za prilagodbu, nedostatak jasnih smjernica i nelogičnosti u novom pravilniku. Posebno ističe nedostatak regulacije nargila barova te teškoće koje donosi za ugostitelje.

Smatra da je odgovornost za provođenje zakona prevelika teret za privatne poslodavce, a ne vlade i inspekcije.

Manjak inspekcijskih kapaciteta također je naglašen kao izazov u provedbi zakona. Hadžić ističe da će zakon biti teško provodiv zbog nedostatka dovoljno brojne i efikasne inspekcije.

Ovi komentari odražavaju zabrinutost i izazove s kojima se suočavaju ugostitelji i privatni poslodavci u primjeni novih pravila o zabrani pušenja. Potreba za daljnjim dijalogom između nadležnih institucija i relevantnih struka postaje očigledna kako bi se izbjegli potencijalni problemi u primjeni ovog zakona.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija