Hadžifejzović: “Dodik kaže muslimana da ne putujte kroz RS.’ To je neko upozorenje?”

Helez: “EUFOROV zadatak je da stane na državnu granicu, a ne entitetsku! Vrijeme je da Dodik ode sa političke scene – na ovaj ili na onaj način!”

“Nema većeg rata nego Dodikov korak ka otcjepljenju! To je objava rata! Pozivam Dodika da se okani ćorava posla, da zajedno radimo! Najviše će stradati narod iz RS-a! BiH je ozbiljna, priznata država! Svako ko ne želi da živi u BiH – ne mora! Poručujem i njemu i Nešiću da nema otcjepljenja niti će ga ikada biti! Stradat će svi! Ne mogu da vjerujem da smo zaboravili šta se sve dešavalo u BiH prije trideset godina!”, ističe Zukan Helez.

Hadžifejzović: “Nešić i Dodik su se u Rusiji sastali sa šefom KGB-a, čovjekom koji je u operativnom smislu opasniji od Putina! Kako to nikoga u državi ne zabrinjava?”

Helez: “Nema većeg rata nego Dodikov korak ka otcjepljenju! To je objava rata! Pozivam Dodika da se okani ćorava posla, da zajedno radimo! Najviše će stradati narod iz RS-a! BiH je ozbiljna, priznata država! Svako ko ne želi da živi u BiH – ne mora! Poručujem i njemu i Nešiću da nema otcjepljenja niti će ga ikada biti! Stradat će svi!”

Hadžifejzović: “Dodik kaže: ‘Muslimani, ne putujte kroz RS.’ To je neko upozorenje?”

Helez: “To su neozbiljne dječije izjave! Ja ću sada proći kroz RS, pa ću mu se javiti telefonski. Mediji o njemu dvadeset godina isto pričaju: ‘Otcijepit će se.’ Ko će priznati njegovo otcjepljenje? Nema valutu, nema ništa… kao djeca kad se igraju. To nije ozbiljna priča!”

Hadžifejzović: “Po medijima se vuku informacije da su povratnici ugroženi, da se Srbi naoružavaju…”

Helez: “Mi nemamo zvaničnih podataka od agencija o bilo čijoj ugroženosti! Ja znam šta nam je raditi ukoliko dođe do problema. Ima da štitim granice BiH, što je i napisano u Zakonu o odbrani!”

“Nije dobro; nešto drugo znači prolongiranje glasanja za rezoluciju o Srebrenici u UN-u. Šta? Možemo da nabrojimo moguće razloge, a moguće je da razloge saznamo tek nakon glasanja. Dakle, razlozi.”

Hadžifejzović: “Prvi: matematika. Njemačka i sponzori nemaju dovoljno glasova da bi rezolucija bila izglasana uvjerljivo. To je Dodikova matematika: on misli da će ukupni broj glasova protiv i suzdržanih glasova biti veći od glasova za rezoluciju. Iako će rezolucija dobiti više glasova za nego protiv, bit će mnogo suzdržanih glasova, pa i ako bude više glasova za – više od pola – to neće biti uvjerljivo, a trebalo bi, kao u glasanju za Rezoluciju o Ruandi – da budu svi.

Drugi: islamske i arapske zemlje – samo tri muslimanske zemlje za sada su sponzori rezolucije. Svjetska bruka ako muslimani ne budu glasali za rezoluciju, a Zapad, kršćani glasaju. Treba vremena da se te države uvjere da glasaju za, što znači da sada već postoji veliki problem jer neke su protiv, a neke suzdržane, a nisu za ili još nisu za.

Treći: moguće je da najjači sponzori, Njemačka i Amerika, zaista trebaju vrijeme da bi glasanje bilo uvjerljivo, da bi odrazilo jedinstvo svjetske zajednice, ali ovaj razlog podrazumijeva prva dva – treba još lobirati, uvjeravati, objašnjavati, a onda da na glasanju zaista sve najjače države-sponzori budu na licu mjesta – prisutni. Demonstracija moći.

Četvrti: lobiranje Srbije u UN-u, a zasnovano je na strahu od mogućih sukoba, ugrožavanja sigurnosne situacije, pa čak i raspada države BiH, a sve to može da prepadne neke zemlje ili da im bude alibi da se suzdrže ili budu protiv.

Peti, kao dodatak četvrtom razlogu: dok je Vučić bio u Americi, Dodik je bio u Rusiji i to sa prvim čovjekom, možda i opasnijim od Putina – Petruševim – osobom koja može kreirati rat na Balkanu kada mu to odgovara. Dakle, strah nekih zemalja, ali i ruski utjecaj u njima.

Šesti razlog: Nijemci i Amerikanci namjerno, planski, svjesno odlažu glasanje da bi prvo vidjeli da li će Dodik 2. maja organizovati skup u Srebrenici i šta će uraditi, ali i da bi sačekali Svesrpski sabor u Beogradu da bi vidjeli šta Vučić i Dodik objavljuju, planiraju – tek nakon Sabora – glasanje u UN-u.

Sedmi – bh. diplomatija – Komšić i Bećirović i ambasador Lagumdžija – nisu dobro odradili svoj dio posla – lobiranje, muslimanske države, arapske… pa sada treba vremena državama sponzorima da to urade. Podsjećamo – Lagumdžija je otišao u UN i kao počasni doktor nauka Univerziteta u Pekingu – sumnjiči se da je kineski ali i ruski lobista. Njegove izjave, citiram: ‘Kina i Rusija ne podržavaju rušenje Dejtona i suvereniteta i secesiju. One su zadnje države koje bi to uradile.’ Hajde… Za vrijeme drame u UN-u, Lagumdžija se oglasio na kraju. Upravo je on objavio da se glasanje odlaže.

I onda smirivao javnost… Koju, čiju? Sjećate se zašto je Komšić napustio SDP? I zato što je tada Lagumdžija javno podržavao Vuka Jeremića u glasanju da on bude generalni sekretar UN-a. A ko je, iznenada, samonametnuto, odjednom se ponudio Vučiću da lobira u UN-u ovih dana? Vuk Jeremić. Ima još mogućih razloga za odlaganje. Da čujemo političare, analitičare, novinare i diplomate. Naravno, prvi, onaj koji se nameće i diktira – Dodik. Danas popodne je rekao da je odlaganje glasanja uspjeh srpskog lobiranja – akcije i najavio da se skup i sjednica Vlade u Srebrenici neće organizovati 2. već onog maja kada se bude glasalo za rezoluciju u UN-u.“

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79