Hadžifejzović ‘razotkrio’ prof.dr. Mesihović-Dinarević: 2,5 miliona eura ste osigurali za operacije naše djece u Italiji, a šutite o tome?

Ja sam ponosna kćerka Munira Mesihovića, predsjednika cjelovite RBiH, i majke Hasne, profesorice. Sigurno da jest opterećenje kad vi imate roditelje koji su prominentni i dokazani, ali uvijek su me učili pošteno raditi svoj posao, profesionalno, ne boj se ničega i hrabro naprijed

Akademkinja, članica dvije Akademije: ANUBIH i EU Akademije, profesorica Evropskog univerziteta UN-a, članica Kraljevskog koledža Velike Britanije, pedijatrica, subspecijalistkinja dječije kardiologije i ehokardiografije prof. dr. Senka Dinarević-Mesihović u intervjuu za Face TV kazala je da i djeca obolijevaju od korone, te upozorila da se obrati pažnja na simptome.

– Nažalost, simptomi su slični Kawasaki sindromu. Beba može dobiti koronu i u utrobi majke. Ova korona može da izazove proširenje koronarnih krvnih sudova. Kawasaki sindrom ima poveznice sa korona virusom. Simptomi su: po koži bude crvenilo, jezik malinast, proljev, kašalj temperatura… Kada dijete ima temperaturu postoje koraci: pola vode pola medicinskog alkohola, pamučnom krpom i energično istrljate prednju i zadnju stranu grudnog koša, ruke i noge, ako je opet visoka, onda ga istuširati hladnom vodom, malom djetetu staviti hladnu pelenu na glavu, ako ne djeluje paracetamol, čepić onda ga voditi ljekaru. Mogu da kažem, kao bivša šefica Pedijatrije na KCUS-u da gore na Klinici postoje respiratori, 22 neonatalna i 8 pedijatrijskih, a ono što je isto dobro za BiH da postoji kadar koji je obučen kao subspecijalizovani pedijatrij.

Vakcina?

Kao profesionalac jesam za! I ja pratim šta kažu, vidjet ćemo šta će reći da li mogu žene i od koje do koje dobi mogu djeca, da li vakcinu mogu primiti djeca koja su alergična…

Dr. Dinarević- Mesihović diplomirala je kao student generacije na Medicinskom fakultetu 1982. godine. Dobitnica je nagrade “Dr. Bogdan Zimonjić” i Zlatne značke “Hasan Brkić”. Od 1982. godine bila je zaposlena na Dječijoj klinici u Sarajevu, a na poziciji šefice Pedijatrijske klinike nalazila se od 2003. godine do 2016.

Zašto nikada javno ne govorite kako ste ‘’otjerani’’ sa KCUS-a?

Ja sam otišla, nisam otjerana! Radim svoj posao na prvoj liniji fronta, svaki dan sam u kontaktu sa zaraženim, putujem u Visoko i Goražde, ali i u Firencu, Beč, London, radim svoj posao, uživam! Bez obzira gdje ste, gdje odete, Romanija, Goražde, Unitic, Sarajevo, Firenca, Beč, London… Ljekar je uvijek ljekar! Ako si ti naučio i pošteno radio svoj put edukacije za ono što želiš da budeš, onda ne treba da se bojiš. Onda možeš da se suočiš, da pričaš i da svoju dijagnozu braniš pred autoritetima. Ali nikada ne biti prepotentan! Biti skroman i u znanju i u obraćanju ljudima!

Vaše znanje nije skromno i treba ovom sistemu! Treba nama, treba našoj djeci.

Pa ja radim, tu sam ja.

Zašto nećete da pričate o tome?

Nikad nisam pričala o tome, ja radim svoj posao. Pisalo se o tome. Idemo dalje – što bi Vi rekli.

Ali, ne možemo mi ovako dalje. Bez sistema. Sistem! Sistem! Ništa nema bez sistema!

Bila sam dio sistema.

Ako Vas pozovu hoćete li se vratiti?

Radim svoj posao i sretna sam!

Istraživao sam, pitao i saznao: 2,5 miliona eura ste osigurali za operacije naše djece u Italiji, a šutite o tome?

Dok mi sada pričamo jedan moj pacijent sa 15 godina u Italiji čeka operaciju…

Svojim vezama i autoritetom ste toliko djece prebacili vani, da to nije ništa koštalo državu, već je to platila Italija, to bi trebalo da radi sistem!

Pratim jednog pacijenta od rođenja, 19 godina, bio je u Bolonji na operaciji i vratio se onda sam ga zagrlila, vratio mi se rumen, zdrav, to je nagrada…

Morali ste biti duplo bolji zbog oca je li vas koštala njegova pozicija predsjednika Republike?

Ja sam ponosna kćerka Munira Mesihovića, predsjednika cjelovite RBiH, i majke Hasne, profesorice. Sigurno da jest opterećenje kad vi imate roditelje koji su prominentni i dokazani, ali uvijek su me učili pošteno raditi svoj posao, profesionalno, ne boj se ničega i hrabro naprijed. Godina 2016. je bila jako teška za mene jer sam tada izgubila i mamu i tatu u 8 mjeseci, odjednom sve vam se promjeni.

Te godine ste i otjerani s posla.

Ja sam 2016. otišla sa posla.

Zašto mijenjate glagole, otjerana u otišla?

Čovjek u životu svašta doživi i pretrpi, ali mirna savjest je velika stvar…

Pogledajte cijeli intervju:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79