Hadžikadić: Blinken je poručio, Amerika pregovara samo sa: Izetbegovićem, Dodikom i Čovićem!

Pozvao sam opoziciju na sastanak 12. aprila! Organizujemo velike proteste 30. maja, na godišnjicu prošlogodišnjih protesta!

Senad: Kako očekujete da će vam se opozicija, trojka, odazvati, kada ste Vi niste odazvali na njihov poziv za zajednički nastup u Mostaru?!

Kakvi su nam respiratori, takva nam je i funkcionalnost države! Mi ih koristimo za ono za šta nisu namjenjeni!

Dvadeset pet godina iste stvari i očekujemo da imamo bolje zdravstvo, obrazovanje? Ne znam što je ovo gore od činjenice da nemamo vakcine! Imamo vlast kakvu zaslušujemo! Imamo vakcine koje zaslužujemo! Imamo respiratore koje zaslužujemo!

Ima stvari koje su nekad populističke, taj proces trojke treba procesuirati! Mi bismo voljeli biti dio rješenja, a ne ukazivati na tuđe greške! Tačno je da državu treba srediti, ali ne znam da će se to desiti ovim parcijalnim djelovanjem! Pozvali smo građane da razmišljaju o državi kakvu žele i o tome šta se treba uraditi i da zajedno djelujemo 12. aprila u 17h! Na kraju ćemo pozvati sve osim SDA, HDZ-a i SNSD-a! Tu troglavu aždaju nećemo! Oni vode ka podjeli države! Oni to rade zajedno! Nema razloga da se traži treći entitet ako ne planiraju podjelu! Očekujem da će neke stranke koje budu tu razmišljati o ujedinjenju!

Nisamo ušli sa četvorkom da bismo vidjeli našu snagu! Vidjeli smo da imamo snage! Imamo kao i svaka stranaka ljude koji traže sebi mjesto i one koji su ubačeni iz drugih stranaka! Mi tu borbu trenutno vodimo! Nema ni jedne odluke koju mogu donijeti sam! Od svih predsjednika stranke, ja imam najmanje prava! To je potpuno demokratski! Mi smo budućnost BiH, ukoliko BiH ikada bude spremna za takav koncept!

Podnose zahtjev za moju smjenu, ako žele da dođu na poziciju! Mostar je bio dio lokalnih izbora gdje smo išli sami! Znali smo da će SDA i HDZ pobjediti! Sve je to farsa! Mi nismo spremni u tome učestvovati!

Razgovarao sam sa Majstorovićem! On je 15 minuta prije sjednice čuo vijećnike da će pet-šest hiljada maraka dobiti Ademović za ovu poziciju! Nije znao ispred koje su stranke! Rekao je da se naljutio i da nije znao da je on dio paketa kako bi došao Bogić! Odlučio je da bude suzdržan, jer nije znao da nisu imali dovoljno glasova! Stalno govori ne želi paket! Rekao sam mu nema izbora, iako ne volimo tu percepciju nepotizma! Rekao sam Majstorović će glasati za Ademovića! Taj dan on glasa ZA! Petak navečer on sjedi ovdje u studiju i Irfan od svih ljudi optuži Majstorovića! Tu noć ispadne da je on razgovarao sa Skakom, a s njim je razgovarao u novembru! On je stariji čovjek trebalo mu je dati vremena! Činjenica je da on nije glasao zbog nepotizma, a ne zbog dogovra sa SDA! Naša stranka je takva da vjeruje svojim vijećnicima! Rekli smo im da nam je važno da Bogić dođe na tu poziciju! Nismo znali da unutar četvorke postoje problemi sa NBL-om! Ne možemo graditi BiH sa poslušnicima!

U normalnim državama politika ne brani! Postoji komisija koja utvrdi činjenice! Tužilaštvo je krajnja instanca!

Pismo Blinkena je pragmatično, ali tu stoji i da oni razgovaraju sa trojkom, znači da će SAD razgovarati sa SDA, HDZ-om i SNSD-om! Znao sam da dolazi pismo! Znam na koji način razmišljaju u Americi! Nisam ni s kim direktno razgovarao! Ovo je samo poruka nama, da moramo nešto uraditi! Ovo je sudbonosno doba u BiH! Moramo pokazati da postoji alternativa! Zbog toga organizujemo proteste 30. maja, na godišnjicu prošlogodišnjih protesta! Strancima i ljudima u BiH da pokažemo da nije sve gotovo!

Bogić je idealna osoba koja bi vodila koordinaciju ovih stranaka koje bi se eventualno ujedinile! On nas je naučio fantastičnu lekciju!

Blinken u pismu je rekao da nema druge snage osim ove trojke da bi došlo do pomaka u Izbornom zakonu i promjenama Ustava! Pitanje je po kojoj matrici! Neko drugi treba da pokaže snagu kako bi Amerikanci rekli ima i drugih snažnih!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79