Hadžikadić pozvao građanske stranke da zajedno organizuju proteste

Mirsad Hadžikadić, predsjednik “Platforme za progres”, kazao je u Danu uživo na N1 da članovi Predsjedništva BiH treba da počnu da putuju svijetom ili elektronski, te da razgovaraju sa svima.

“Treba da imamo lobističku organizaciju, grupu. Mi nemamo lobiranje u svijetu, a to je zaista važno. Ono na šta smo mi pozvali je ujedinjenje građanskih strana. Imali smo jedan sastanak gdje će narod da pokaže snagu. Mora se pokazati druga strana političke opcije”, istaknuo je Hadžikadić.

O “non-paper” kaže da je i njegova stanka reagovala protiv “hrvatskog nedokumenta”.
“Zato što na kraju, pored indicija da pomognu BiH, traže da dođe do izmjene Izbornog zakona, koji ide ka onom što Čović želi. Shvatljiva je činjenica da svi nešto rade, a nemamo odgovor na to. Mi smo jedini kao list na vjetru i šta neko drugi uradi, mi na to odreagujemo. Nemamo lobističku organizaciju, a trebali bismo i mogli bismo“, ponovio je.

Dodao je da je “čuo od nekoliko ljudi da je ovo najgore vrijeme za BiH od završetka rata, jer očigledno se nešto dešava vani, da međunarodna zajednica polahko počinje da prihvata neke argumente, mada neslužbeno”.

“Činjenica je da se sve više o takvim stvarima priča, možda je to i samo kontekst da bi prošla izmjena Izbornog zakona. Ja jesam veoma zabrinut. Mi smo namjerno napravljeni nefunkcionalnim”, rekao je.

Kazao je da nude drugim strankama da svi zajedno organizuju proteste 30. maja.
“To su građanski protesti, volio bih da to bude ne samo u Sarajevu, već u svim većim gradova i u dijaspori, u Briselu, Washingtonu, Minhenu… To je sve pod uslovom da epidemiološka situacija dozvoli”, naveo je, dodajući:

“Moraju jasno biti definisani zahtjevi na što se žalimo, a imamo dovoljno razloga. Ja mislim da BiH mora postati funkcionalna. Korupcije je preko glave svima, pogledajte šta rade sa građanima i vakcinama. Treba tražiti odgovornost”, zaključio je Hadžikadić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79