Hadžikadić: Ustav BiH se mora mijenjati, ali to moraju učiniti građani na referendumu

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić kazao je jučer da Bosni i Hercegovini novi ustav s redefiniranim uređenjem, osnovama i principima, usklađen s međunarodnim konvencijama i sporazumima.

Kako je rekao, primjera narušavanja Ustava Bosne i Hercegovine ima mnogo, a nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, kršenje obaveze slijeđenja međunarodnih ugovora i sudskih odluka i neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH samo su neki od primjera kojim se vrše napadi na Bosnu i Hercegovinu.

“Ustav je više od simbola jednog demokratskog sistema – to je temelj našeg pravnog društva i demokratije, izraz zajedničkih stavova i vrijednosti, koji su osnova za svako uređeno društvo. Kada znamo temeljne osnove, ulogu i građu Ustava, te zakone koji svoju inspiraciju i legalitet crpe iz Ustava, a s druge strane imamo učestalo kršenje i nepoštivanje i zakona i Ustava, postavlja se pitanje: zašto? Jedini odgovor može biti da su to primjeri neprijateljskog djelovanja prema državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima”, kazao je Hadžikadić.

Cijenu takvog ponašanja, kaže Hadžikadić, plaćaju građani, jer zbog ovoga nema respiratora, vakcina, uhapšenih za počinjena ubistva, ali kako kaže, ima mržnje, korupcije, negiranja genocida.

“Taj proces promjene mora biti rezultat širokog političkog sporazuma i naravno legitimisan referendumom građana Bosne i Hercegovine. Također, treba nam i preuzimanje odgovornosti za neprovođenje zakona, odluka i obaveza koje proističu iz nečijeg opisa posla. Stanje u kojem se nalazimo danas kao država i društvo jednostavno odražava činjenicu da smo dozvolili bahatim vlastodršcima da pretvore državu u svoj bankomat, svoju firmu, svoj posjed. Zakon važi za sve nas, ali ne i za njih. Oni su nedodirljivi. Dokad?”, pita se Hadžikadić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79