Hadžikadićeva Platforma za progres kasno sinoć se oglasila saopćenjem: “Ovo je primjer licemjerja”

Platforma za progres Mirsada Hadžikadića kasno sinoć oglasila se saopćenjem za javnost.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Nedavno smo imali priliku svjedočiti još jednom paradoksu u bosanskohercegovačkoj politici kada žene, zastupnice u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu podržale izmjene Zakona o Vijeću ministara, kojima bi se osigurao ravnopravniji omjer spolova u Vijeću ministara, odnosno 60:40.

Ovo je primjer hipokrizije. Kako mogu žene, izabrane na pozicije velikim dijelom zato što su žene, glasati protiv da se i drugima omogući takva pozicija. Takođe, ovaj slučaj pokazuje da, pored diskriminacije i neprovođenja zakona Bosne i Hercegovine i međunarodnih akata kada je u pitanju ravnopravnost spolova, veliki je problem i neosviještenost žena koje učestvuju u vlasti na različitim nivoima, na teritoiji cijele države, ispred različitih političkih stranaka. Naravno, moguće je da su zastupnice u ovom slučaju samo provele politike stranaka iz kojih dolaze, ali smatramo da je obaveza i odgovornost svih koji imaju mogućnost da utječu na društvene i političke procese, rade primarno u interesu građana i države, a ne političkih subjekata.

Prema tome, umjesto pukog provođenja politika stranaka, pogotovo ako su one definisane interesima koji ne podrazumijevaju bolji život građana ove države, svi mi bismo prvo trebali utjecati na rad naših stranaka i povećati, ne samo broj žena, već njihovo učešće na rukovodećim pozicijama u organizacijama. Vjerujemo da kada političke stranke shvate važnost stvaranja jednakih uslova za sve njihove članove, bez obzira na razlike između njih i otvore im prostor za ravnopravno djelovanje, takvo stanje će se preslikati i na državu. Do tada pozivamo na odgovornost sve aktere Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine koji nisu dozvolili usvajanje Prijedloga za izmjenu Zakona o Vijeću ministara, koji podrazumjeva omjer 60:40 ravnopravnosti spolova.

Napominjemo da Zakon o ravnopravnosti spolova propisuje da jednaka zastupljenost žena i muškaraca postoji kada je jedan spol zastupljen sa najmanje 40% u tijelima na svim razinama vlasti u BiH (državnoj, entitetskoj, kantonalnoj i općinskoj razini). To uključuje zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, političke stranke, pravne osobe s javnim ovlastima i druga tijela, koja djeluju pod kontrolom države, entiteta, kantona, općina i gradova, te imenovanja u delegacije i međunarodne organizacije odnosno tijela. Platforma za progres kao mlada stranka može reći da je na dobrom putu da upravo to i u potpunosti ostvari.

Procentualno, kada se uzme u obzir ukupan broj članova, omjer je 56:44 registrovanih i muškaraca i žena. Slična je situacija i kada se gleda ukupan broj članova po različitim regijama koje je ova stranka definisala u svojim aktima. Omjer rukovodioca tih regija iznosi 57:43. U Predsjedništvu stranke, omjer spolova je 60:40. Na Kongresu su izabrane dvije predstavnice manje rodno zastupljenog spola, kako bi prilikom donošenja odluka na nivou cijele organizacije, one mogle da osiguraju da interesi i prava žena budu uzeti u obzir. Ova odredba je definisana i Statutom, kao najvišim pravnim aktom organizacije.

Kada su u pitanju Lokalni izbori 2020, Platforma za progres je među svojim kandidatima imala više od zakonskog minimuma definisanog omjera: 55:45, dok je izbor za općinske i gradske vijećnike ostvarilo 35% žena. Ovim zaključujemo da nije dovoljno da samo političke organizacije ispune svoj zakonski obavezni minimum nego treba i, ne samo da građani daju povjerenje kandidatima na osnovu kompetencija bez obzira na njihovu rodnu pripadnost, već i da država propisima i djelovanjem na ovom polju stvori uslove da rodna zastupljenost bude jednaka i u organima odlučivanja.

Bosanskohercegovačka politička scena, ali i cijelo društvo, već trideset godina ne idu naprijed zbog toga što isti ljudi vode određene procese od važnosti za državu, a nova lica vrlo teško dobijaju priliku da daju svoj doprinos. Uvjereni smo da je neophodno stvoriti prostor da svi građani, bez obzira na njihove razlike, svojim idejama, radom i trudom donesu nova rješenja koja će nas okrenuti putem progresa. Samo onda kada svi budemo imali jednake šanse i način da djelujemo, Bosna i Hercegovina će prodisati punim plućima.

Nisu žene jedine žrtve diskriminacije u Bosni i Hercegovini, ali su najvidljivije.Zbog toga, prije svega mi građani i građanke, moramo dići svoj glas i nametnuti se vladajućim strukturama kao relevantan faktor u društvu. Predstavnici u vlasti moraju početi djelovati u skladu sa interesima države i njenih građana, osiguravajući jednak tretman svim grupama koje je čine.Članice Predsjedništva Platforme za progres ispred rodne ravnopravnost.

U potpisu Jasmina Numanović Stjepanović i Nejira Sarajlić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79