Hadžiosmanović: Mladi za 18 rođendan dobiju pozitivan rezultat na HIV testiranju

Na području BiH trenutno ima oko 400 HIV pozitivnih osoba, dok se u Federaciji BiH kod 101osobe razvio AIDS.

Kazala nam je to prim. dr. Vesna Hadžiosmanović, šefica Odjela za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u povodu 1. decembra Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.

Godišnje se na ovom Odjelu otkrije oko 20 novih HIV pozitivnih osoba, što je, saznajemo, rezultat povećane stope testiranja (oko 2.200 godišnje), koja se u našoj zemlji bilježi od 2010, do kada se uglavnom registriralo sedam slučajeva.

– Mi smo i danas bili ispred BBI centra u Sarajevu, gdje smo testirali sve one koji to žele, ali ne samo na HIV i hepatitis B i C, nego i druge spolno prenosive bolesti, poput HPV-a, hlamidije i sifilisa, bolesti koja je na području Kantona Sarajevo poprimila epidemijske razmjere. Evropska sedmica testiranja na HIV, koja traje od 22. novembra, a završava danas, najbolja je prilika da ljudima skrenemo pažnju koliko je važno barem jednom godišnje doći i testirati se i tako izbjeći širenje bolesti i spriječiti njenu terminalnu fazu, kada su za oboljelog malo toga može učiniti – navodi Hadžiosmanović.

Važno je testirati se

Centar za dobrovoljno, povjerljivo, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje (DPST) Klinike za infektivne bolesti KCUS-a od samog starta 2012. godine provodi ovu akciju. Na Odjelu za HIV/AIDS ističu kako su ponosni postignutim rezultatima, što je doprinijelo da Klinika za infektivne bolesti dobije epitet referentne klinike za liječenje HIV oboljelih u BiH.

– Imamo sve preduvjete da držimo kontrolu HIV-a pod zdravstvenim nadzorom. Oboljeli se liječe istom procedurom i prvom linijom lijekova kao i pacijenti na klinikama u zapadnoj Evropi i Americi. Po detekciji HIV virusa uključuje se odmah antiretroviralna terapija koja je besplatna, i koja ide na trošak vertikalnog programa. Medicina je u proteklih 35 godina toliko napredovala da je HIV, koja je do jučer bila smrtonosna, danas hronična bolest sa kojom osoba može dočekati 80 godina života. Naučnici su detektovali etiološki uzročnik bolesti, utvrđene su sve kliničke spoznaje o HIV-u, što je ruzultiralo vrlo jednostvanom terapijom – tri lijeka u jednoj tableti koja se doživotno uzima jednom dnevno – objašnjava Hadžiosmanović.

Prema njenim riječima, u BiH mladi su ti koji su najčešće HIV pozitivni.

– Do prije nekoliko godina prosječna starosna dob oboljelih bila je 38 godina. Iz godine u godinu ona se pomiče, pa nažalost danas imamo slučajeva da mladi za svoj 18 rođendan dobiju pozitivan rezultat na HIV testiranju – kaže.

Uz HIV i dalje je vezano toliko stigme, srama i neinformiranosti da je to samo po sebi, neovisno o medicinskoj dijagnozi, veliki problem s kojim se oboljeli i njihovi bližnji suočavaju.

Primjera radi, iako živimo u vremenu u kojem je nezamislivo velika količina informacija dostupna ogromnom broju ljudi putem interneta, još uvijek je puno onih, koji HIV poistovjećuju sa AIDS-om. No, osoba inficirana HIV-om, navodi Hadžiosmanović, ne mora ujedno imati i AIDS.

– HIV je virus koji uzrokuje deficijenciju imunološkog sistema, odnosno slabost i nesposobnost odbrambenog sistema organizma koji se bori protiv različitih bolesti. AIDS je smrtonosna, neizlječiva, spolno prenosiva bolest, a prenosi se i krvlju, te s majke na dijete tokom trudnoće, poroda i dojenjem. Ova bolest krajnji je i najteži stadij HIV infekcije uzrokovan teškim oštećenjem imunološkog sistema. Zbog toga je važno, a mi to stalno ističemo, testirati se, kako bi se izbjegao terminalni stadij – naglašava.

Inficirani roditelji dobili zdravo dijete

Ponosni su na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a i što su do sada, kod deset roditelja inficiranih HIV-om, uspjeli dobiti zdravo dijete.

– U 80 posto slučajeva HIV prenosi se spolnim putem, potom zajedničkom upotrebom pribora za injektiranje narkotika, a na trećem mjestu je inficirana majka koja tokom trudnoće, najčešće tokom samog čina poroda, prenese virus na bebu. Međutim, upravo zahvaljujući potentnoj antiretroviralnoj terapiji, u sklopu koje postoje lijekovi koji ne djeluju teratogeno na plod, čak ni u prvom trimestru trudnoće, prevenira se vertikalna transmisija, odnosno inficiranje djeteta virusom. Mi smo to do sada uspjeli postići u deset slučajeva – zaključila je Hadžiosmanović za Faktor.

+

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79