Hag ponovo traži hapšenje Vjerice Radete i Petra Jojića: Šesti put da zatraženo njihovo hapšenje

Sudija Mehanizma za krivične sudove u Hagu Liu Daqun ponovo je naredio raspisivanje naloga za hapšenje dvoje Šešeljovih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, a ovo je najmanje šesti put da je zatraženo njihovo hapšenje.

Ova odluka je uslijedila pošto je sudija usvojio zahtjev Haškog tužilaštva da, s ciljem očuvanja dokaza, budu uzeti posebni iskazi od svjedoka na sjednici suda u postupku koji treba da uslijedi, s obzirom na to da su Jojić i Radeta nedostupni Mehanizmu.

Njih dvoje bi trebalo da svjedoče zbog zastrašivanja, pretnji i nuđenja mita svjedocima u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja i haškog osuđenika koji je za progon, raseljavanje i slične aktivnosti dobio 10 godina zatvora. Optuženi su još u oktobru 2012. godine.

Vjerica Radeta je tokom svih ovih godina izjavljivala da nema namjeru dobrovoljno ići u Hag. Ona navodi da ne postoji pravni osnov za njeno izručenje i da su oboje dostupni za domaće pravosudne organe.

Srbija inače smatra da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Radete i Jojića, kako je to prije više godina utvrdio Viši sud u Beogradu, jer pred Mehanizmom ne bi odgovarali za ratne zločine, već za djelo koje nije propisano Zakonom o saradnji sa sudom u Hagu.

Mehanizam je, u ponovljenom postupku odlučivanja o tome gdje će biti suđeno Radeti i Jojiću, prvo 2019, a zatim i 2020. godine zatražio od Srbije da ih uhapsi i izruči Hagu radi suđenja povodom optužbi da su zastrašivali svjedoke. Prvom odlukom iz 2018. godine bilo je odlučeno da im se sudi u Srbiji.

U junu 2018. godine turski sudija odlučio je da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete, koji je bio na snazi od 2015. godine, ali se tužilaštvo žalilo i ta je odluka ukinuta.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79