Haker Aljoša Borković pokušao iznuditi oko 300.000 KM od klinike “Kostić”

Haker Aljoša Borković pokušao iznuditi oko 300.000 KM od klinike “Kostić”


Prijavljeni je potom od ovog pravnog lica tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti Bitcoin 150.000 eura, saopćeno je iz MUP-a RS-a

Poznati haker Aljoša Borković je osumnjičen da je provalio u računarsku mrežu Klinika “Kostić”, nakon čega je pokušao iznuditi oko 300.000 KM.

Navodeći inicijale 44-godišnjeg Banjalučanina, u MUP-u RS-a su kazali da se osumnjičenom, osim krivičnog djela pokušaj iznude, na teret stavlja i niz drugih krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog kriminala. Naveli su da je protiv njega podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu Banja Luka u okviru nastavka akcije Kupa.
Upozorenje građanima

– Osumnjičeni je od juna 2021. do 29. augusta 2021. u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, korištenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica sa sjedištem u Banjoj Luci. Vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, radnici su otvorili i aktivirali prilog elektronske poruke, što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu piše Oslobođenje.

Prijavljeni je potom od ovog pravnog lica tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti Bitcoin 150.000 eura, saopćeno je iz MUP-a RS-a, odakle upozoravaju građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka.

Kako saznajemo, Borković je putem e-maila poslao virus na neki od računara Klinike koji mu je omogućio pristup cijeloj mreži, nakon čega je zaključao podatke, a neke i presnimio, a zatim tražio novac kako bi sve otključao

Borković je odranije poznat organima gonjenja. Početkom prošle godine prijavljen je banjalučkom Tužilaštvu zbog sumnje da se lažno predstavljao kao policajac i imao lažne legitimacije Vlade Republike Srpske i MUP-a Srbije. On je u julu ove godine sumnjičen za cyber napad u kojem je od advokatice Vasvije Vidović ukrao podatke o raznim predmetima i u njeno ime slao lažne poruke brojnim ljudima, a zatim pokušao da iznudi novac.
Krađa podataka

Ovaj banjalučki haker je ranije prijavljivan zbog sumnje da je neovlašteno presretao računarske podatke, čime je oštetio više firmi iz Hrvatske. Borkovića su hapsili i pripadnici američke agencije FBI zajedno sa Darkom Malinićem iz Slovenije zbog sumnje da su članovi hakerske grupe koja preko interneta krade novac sa bankovnih računa širom svijeta. Radi se o stotinama hiljada maraka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija